Psöriyatik artritli olgularda entesopatinin shearwave elastografi ve diğer sonografik bulgularının değerlendirilmesi
Clinical, ultrasonography and sonoelastography assesment ofperipheral enthesis in psoriatic arthritis
  1. Tez No: 523275
  2. Yazar: EYÜP YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL PABUŞÇU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Psoriatic arthritis, enhthesitis, ultrasonography, shear-wave
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Psöriyatik artrit tanılı hastaların ultarasonografik, sonoelastografik bulgularının hastalık aktivitesi ile karışılaştırılması, hangi ultrasonografik bulgunun hastalık aktivitesi ile korele olduğu ve takipte kullanılabileceğinin araştırılması bu verilerin literatürdeki verilerle karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Psöriyatik artirtli olgularının eklem tutulumlarında sonoelastografinin önemi ve takipte kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi ve hastaların takiplerinde kullanılabilecek yeni indekslerin geliştirlmesi de araştırmanın diğer amaçları içerisindedir. Gereç ve Yöntem: Hastanemiz Romatoloji Bilim Dalı Polikliniğinde takibi yapılan PsA tanılı hastalara yüzeyel patella ve quadriceps tendonlarından Toshiba Aplio 500 marka cihaz ile ultrasonografi görüntüleri ve SWE değerleri elde edildi. Hastaların fizik muayene bulguları, cilt lezyonlarının değerlendirilmesi için PASI (Psoriasis Area and Severity Index ), hastaların demografik ve klinik özellikleri (yaş, cinsiyet, eritrosit sedimentasyon hızı, CRP düzeyi ), klinik gidişat ( tanı yaşı, son durumu vb), kullanılan tedaviler ( non steroid antiinflmatuar ilaçlarlar, DMARDs, biyolik ajanlar vb.) hastane arşivlerinden öğrenildi ve bu bulgular hastalık aktivitesinin değerlendirilmesi amacıyla kullanıldı. Klinik aktivite, ultrasonografi ve SWE verileri arasındaki ilişki IBM-SPSS 20 programı ile istatistiksel olarak değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this stıdy was to compare clinical examination and dissease activity with patellar and quadriceps tendons USG and SWE in detection of entheseal abnormalities in patients with PsA Materials and Methods: Thirty-three PsA patients underwent clinical, USG, SWE examination of the bilateral entheseal sites: quadriceps tendon at its insertion at the superior pole of the patella, patellar tendon at its proximal insertion at the inferior pole of patella. The information of the psoriasis skin lesions (according to the Psoriasis Area and Severity Index ), phsical examination findings, clinical examinations (such as gender, age, ESR, CRP levels), clinical course (the duration of life from the time of diagnosis, the final status, etc.), treatment (non steroidal antiflammatory agents, diseasemodifying antirheumatic drugs , biological agents etc.) used for determine disease activity. The relationship between clinical, ultrasonography and SWE data determined by statistically using SPSS.20. Results: There was any statistically significant difference demographic and clinical findings between quadriceps and patellar tendons USG or SWE measurement. Conclusion: SWE is a promising imaging modality that determines the severity of various muscle and skeletal disorders including tendon, muscle, nerve and ligament. In this study, we investigated the relationship between disease activity assessed by clinical and laboratory data in patients with psoriasis, B mode US and SWE findings of patellar and quadriceps tendon, however we did not find any significant correlation. Due to the limited number of patients and their diversity, there is a need for controlled prospective studies involving larger anatomical regions.