Çocukluk çağı febril nötropenisinde nötrofil lenfosit oranı
Neutrophil lymphocyte ratio in childhood febrile neutrophenia
  1. Tez No: 523276
  2. Yazar: AHMET ERYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ KÖKSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Oncology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı, febril nötropeni, nötrofil lenfosit oranı, Childhood, febrile neutrophenia, neutrophil lymphocyte ratio
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
AMAÇ: Günümüzde sağlık hizmetlerinin kolay ulaşılabilir olması, erken tanı ve tedavi imkanlarının artması ile onkolojik hastaların hastaneye başvurularında artış gözlenmiştir. Yoğun ve yüksek doz kemoterapi uygulamaları kanser hastalarında morbiditesi ve mortalitesi yüksek enfeksiyöz komplikasyonlara sebep olmaktadır. Mutlak nötrofil ve lenfosit sayılarının inflamatuar yanıtta ve infeksiyöz süreçte rol oynadığı bilinmektedir. Nötrofil lenfosit oranı (NLR) seviyesindeki değişiklikler birçok hastalıkta hastalık şiddeti ve mortalite ile ilişkilidir. Çalışmamızda çocukluk çağı febril nötropeni (FN) hastalarında NLR'nin tümör cinsi, fizik muayene, hastanın kliniği, laboratuar parametreleri ve tedavisi üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlandı. GEREÇ VE YÖNTEM: Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Onkolojisi Servisi'nde yatırılarak tedavi edilen, FN tanısı almış 99 hastada 212 FN atağı çalışmaya alındı. Atakların tıbbi kayıtları taranarak, demografik bilgileri, anamnez bilgileri, fizik muayene bulguları, eşlik eden semptomları, port/kateter varlığı, arka-ön akciğer grafisi sonuçları, laboratuar sonuçları, kültürlerin sonuçları, nötropeni şiddeti, tedavisi, tedavi revizyonu, antifungal/antiviral kullanımı, tedavi süresi, hastanede yatış süresi verileri incelendi. Hastaların FN atağı tanısı aldıkları andaki tam kan sayımındaki NLR değerleri hesaplandı. BULGULAR: Çalışmamıza dahil edilenlerin 54'ü (%54,5) erkek, 45'i (%45,5) kız ve yaş ortancası 7 yıldı. Febril nötropeni hastalarında NLR değeri ile tedavi revizyonu arasında istatiksel anlamlı bir farklılık saptandı. Nötrofil lenfosit oranı için tedavi revizyonuna yönelik ROC analizi gerçekleştiriliğinde, 0,18'lik bir eşik değer elde edildi. Nötrofil lenfosit oranı değeri 0,18'in altında olanlar tedavi revizyonuna gidilmeyenler ve üstünde olanlar revizyona gidilen hastalar olarak değerlendirildi. Ancak, NLR için tedavi revizyonuna yönelik Mc Nemar testi gerçekleştirildiğinde her iki değişken birbirini desteklemedi ve istatiksel olarak anlamlı değildi (p >0,05). SONUÇLAR: Febril Nötropeni olgularında NLR değerinin, hastalığın süreci, mortalite veya enfeksiyonu göstermede belirli bir NLR değeri mümkün olmasa da, hastalığın gözleminde antibiyoterapi revizyonuna gidilip gidilmeyeceğini göstermede 0,18'lik bir eşik değer elde edilmiştir. Ancak istatistiksel olarak anlamlılık arz etmemesi nedeniyle, bu durum, ileride yapılacak farklı parametreli çalışmalarda prognostik değeri olabileceğini düşündürmektedir. Febril nötropeni hastalarının tedavileri sonrası NLR değerlerinde değişiklikler gözlenebilir. Tedaviye cevabın, enfeksiyonun ve mortalitenin değerlendirilmesinde başlangıç seviyelerine göre tedavi sonrası NLR değerlerinin ileri çalışmalarda değerlendirilmesi yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
AIM: Nowadays, an increase in the admission to hospitals by oncologic patients have been observed due to the availability of health services, and the increase in the early diagnosis and treatment possibilities. High-dose chemotherapy applications cause infectious complications with a high morbidity and mortality in cancer patients. Absolute neutrophil and lymphocyte counts are known to play a role in the inflammatory response and in the infectious process. Alterations in the level of neutrophil lymphocyte ratio (NLR) are associated with disease severity and mortality in many diseases. In our study, we aimed to investigate the effect of NLR on tumor type, physical examination, patient's clinic, laboratory parameters and treatment in childhood febrile neutropenia (FN) patients. MATERIALS AND METHODS: 212 FN episodes in 99 patients with a FN diagnosis who had been hospitalized and treated at Selçuk University, Faculty of Medicine Hospital, Children's Oncology Service, were added to our study. The demographic data, medical history, physical examination findings, accompanying symptoms, port/catheter presence, posterior-anterior chest X-ray results, laboratory results, results of cultures, neutropenia severity, treatment, treatment revision, antifungal/antiviral usage, duration of treatment and duration of hospitalization were examined by patient medical records scanning. NLR values were calculated from initial complete blood count analysis of FN patients at diagnosis. SIGNS: 54 (54.5%) males and 45 (45.5%) females were included in the study, with a median age of 7 years. A statistically significant difference was found between NLR value and treatment revision in febrile neutropenic patients. A threshold of 0.18 was obtained when performing ROC analysis of the NLR for the treatment revision. Patients with a NLR greater than 0.18 were considered as patients undergoing treatment revision, and vice versa. However, when Mc Nemar test of NLR for treatment revision was performed, both variables did not support each other and were not statistically significant (p >0,05). RESULTS: Although a specific NLR value in the case of FN is not indicative of disease progression, mortality or infection, the NLR value has a threshold value of 0.18 indicating whether antibiotics should be revised during the follow-up of the disease. However, because of the lack of statistical significance, this suggests that there may be a prognostic value in future studies with different parameters. Alterations in NLR values can be observed after the treatment of febrile neutropenic patients. In further studies, it may be useful to evaluate post-treatment NLR values according to baseline levels, in terms of treatment response, infection and mortality.