Maksiller santral dişe uygulanan farklı post materyallerinin stres dağılımının değerlendirilmesi: Mikro bilgisayarlı tomografi verilerine dayalı üç boyutlu sonlu elemanlar analizi
Evaluation of stress distribution in maxillary central incisor restored with different post materials: A three dimensional finite element analysis based on micro computed tomography data
  1. Tez No: 523305
  2. Yazar: MERVE YENİÇERİ ÖZATA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZKAN ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sonlu elemanlar analizi, post-kor, mikro-BT, cam fiber post, biyomekanik, Finite element analysis, post-core, micro-ct, glass fiber post, biomechanic
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Endodontik tedavili dişlerin restorasyonu ve fonksiyona geri iadesi klinisyenler için oldukça önemli bir konudur. Bu dişleri restore edebilmek için post-kor restorasyonlar geliştirilmiş ve günümüzde halen en iyi restorasyonu yapabilmek için çalışmalar devam etmektedir. Post-kor restorasyonların sağlam dişe benzer stres dağılımı göstermesi arzu edilen bir durumdur. Çalışmamızda zirkonyum, titanyum ve cam fiber post materyallerinin sonlu elemanlar stres analizi ile Von Mises stres değerlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Daimi maksiller santral kesici bir diş, mikro-BT ile taratılıp rekonstrükte edilerek üç boyutlu model oluşturulmuştur. Bu modellere; zirkonyum, titanyum ve cam fiber postlar uygulanmıştır. Kor yapı olarak kompozit rezin, üst yapı olarak da seramik kron ile modellenmiştir. Restorasyonu tamamlanan modellere, SEA metodu kullanılarak, dikey, yatay ve 45º açı ile üç farklı doğrultuda 100 N kuvvet uygulanmıştır. Elde edilen veriler dentin, post ve dentin-post arasındaki siman üzerinde oluşan stresler açısından karşılaştırılmıştır. Uygulanan kuvvetler altında en fazla stres birikimi zirkonyum post modelde görülürken, en az stres birikimi cam fiber post modelde görülmüştür. Zirkonyum ve titanyum post, daha rijit yapıları nedeniyle kuvvetleri diş dokusuna iletmek yerine kendi bünyesinde biriktirmiştir. Tüm modellerde kuvvetler açısından en az stres birikimi dikey kuvvetlerde görülürken, en fazla stres birikimi yatay kuvvetlerde görülmüştür. Ayrıca cam fiber postlarda stres dağılımının daha homojen olduğu görülmüştür.Post-kor restorasyonların klinik başarısında birçok değişken rol oynamaktadır. SEA çalışmalarında bu değişkenlerin bir kısmı gözardı edilmektedir. Ancak SEA vital dokularda çoğu zaman yapılması mümkün olmayan deneylerin, bilgisayar ortamında simüle edilerek yapılmasını sağlar. Çalışmamızdan elde edilen sonuçlara göre, elastisite modülü dentine yakın olan cam fiber post restorasyonların stresleri çevre dokulara dağıtarak, oluşabilecek kırıkların önüne geçeceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Restoration of endodontically treated teeth is an important issue for clinicians. Post-core restorations have been developed to restore these teeth. Studies are still conducted to make the best restoration. It is a desirable situation that post-core restorations show a sound tooth-like stress distribution. The aim of this study is to compare the Von Mises stress values to finite element stress analysis of zirconia post, titanium post and glass fiber post materials. A three-dimensional (3D) model was created by reconstructing a permanent upper central incisor scanned with micro computed tomography. These models were subjected to zirconia post, titanium post and glass fiber post. Composite resin was modeled as the core structure and ceramic crown was used as the upper structure. 100 N force was applied in three different angles (vertical, horizontal and diagonal) by using the finite element stress analysis method. The data were compared in terms of the stresses on the post, dentin and dentin-cement-post. The maximum stress accumulation was observed in zirconia post model while the least stress accumulation was seen in the glass fiber post model. Due to their more rigid structures, zirconia and titanium posts have accumulated within their own structures instead of transferring forces to the tooth tissue. In all models, the lowest stress accumulations were observed in vertical forces in terms of the angles, while the highest stress accumulations were observed in horizontal forces. In addition, stress distribution in glass fiber post was observed to be more homogeneous.Many variables play roles in the clinical successes of post core restorations. In the finite element analysis, some of these variables were ignored. However, the finite element analysis enables experiments which cannot be performed in vital tissues by simulating in the computer environment. According to the results obtained from our study, we believe that glass fiber post restorations, which are close to dentin elasticity modulus, will distribute stresses to surrounding tissues and prevent the occurrence of fractures.