Vakum şekillendirici pekiştirme apareylerinin oklüzal kuvvet parametrelerinin T-scan III ile değerlendirilmesi
Evaluation of occlusal force parameters of vacuum formed retainer with T-scan III
- Tez No: 523304
- Danışmanlar: PROF. DR. SEHER GÜNDÜZ ARSLAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Vakum Ģekillendirici plak, T-Scan III, PekiĢtrime, Oklüzyon, Vacuum formed retainer, T-Scan III, Retenion, Occlusion
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
. Bu araştırmanın amacı pekiştirme tedavisinde sıklıkla tercih edilen vakum şekillendirici plakların kullanımı sonucunda oluşan kontak nokta sayılarının, sentrik oklüzyon ile lateral hareketler esnasındaki oklüzal kuvvet parametrelerinin, oklüzyon ve disklüzyon sürelerinin T-Scan III ile değerlendirilmesidir. Araştırmamıza Yüzüncü Yıl Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'nda sabit ortodontik tedavi uygulanmış ve pekiştirme tedavisine geçilmiş 25 birey dahil edilmiştir. Kontak nokta sayısı, sentrik oklüzyon ve lateral hareketler esnasındaki oklüzal kuvvet parametreleri, oklüzyon ve disklüzyon sürelerinin değerlendirilmesinde T-Scan III kullanılmıştır. Değerlendirmeler tedavi sonu, 3. ve 6. aylarda yapılmıştır. VŞP kullanımı sonucu herbir diş bölgesine düşen oklüzal kuvvet dağılımı, sağ anterior, sağ posterior, sol anterior ve sol posterior kuadranta ait oklüzal kuvvet dağılımı ile sağ yarım çene ve sol yarım çeneye ait oklüzal kuvvet dağılımı, lateral hareketlerde çalışan ve çalışmayan tarafa ait kuvvet dağılımı, oklüzyon ve disklüzyon süresi parametrelerinde tedavi sonu, 3. ay ve 6. ay arasında anlamlı fark bulunamıştır. VŞP kullanan bireylerde maksimum interküspidasyonda oklüzal kontak nokta sayısının tedavi sonu ve 3. ay ile tedavi sonu ve 6. ay arasında karşılaştırılması sonucunda: anterior bölge, posterior bölge ve toplam oklüzal kontak nokta sayısındaki artışın istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmüştür. VŞP kullanan bireylerde maksimum interküspidasyonda oklüzal kontak nokta sayısının 3. ay ve 6. aylar arasında karşılaştırılması sonucunda ise anterior böle, posterior bölge ve toplam oklüzal kontak nokta sayısı bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadığı tespit edilmiştir. Araştırmamızın sonuçlarına göre VŞP kullanan bireylerde ilk 3 ayda kontak nokta sayısında artış meydana geldiği ancak tedavi sonu, 3. ve 6. aylarda; herbir diş bölgesine düşen oklüzal kuvvet dağılımı, sağ anterior, sağ posterior, sol anterior ve sol posterior kuadranta ait oklüzal kuvvet dağılımı ile sağ yarım çene ve sol yarım çeneye ait oklüzal kuvvet dağılımı, lateral hareketlerde çalışan ve çalışmayan tarafa ait kuvvet dağılımı, oklüzyon ve disklüzyon süresi parametrelerinde anlamlı bir değişikliğin oluşmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this syudy was to to evaluate effects of VFR appliance on the numbers of the occlusal contacts, the closure/excursive occlusal force parameters, occlusion and disclusion time during retention, by T-Scan III. A total of 25 subjects treated with fixed orthodontic appliance were included in this study. T-Scan III was used in the analysis of number of occlusal contacts, closure/excursive occlusal force parameters, occlusion and disclusion time. The evaluations were made 2 hours after debonding (T0), in the 3rdmonth (T1) and 6th month (T2) of the retention phase. No significant change was observed in the individual force percentages of each tooth, bilateral force distribution between the left and right sides of the arch, the percentage force in the anterior and posterior quadrants, excursive force parameters on working and non-working sides, occlusion and disclusion time. Occlusal cocntacts were significant increased at T0-T1 and T0-T2. However, there was no significant difference between T1 and T2. According to the results of this study it has been determined that VFR has no significant effect on closure/excursive occlusal force paremeters and occlusion-disclusion time while it increases the number of occlusal contacts especially in the first 3 months.