Gestasyonel diabetes mellitus'lu anne bebeklerinde kardiyak bulguların ekokardiyografi ile değerlendirilmesi
Echocardiographic evaluation of cardiac findings in infants of mothers with gestational diabetes mellitus
- Tez No: 523329
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AYÇİÇEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ekokardiyografi, gestasyonel diabetes, yenidoğan, ventriküler disfonksiyon, Echocardiography, gestational diabetes, infants, ventricular dysfunction
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç Gestasyonel diabetes mellituslu (GDM) anne bebeklerinde kardiyak bulguların ekokardiyografi ile değerlendirilmesi. Materyal ve Metot Bu çalışmaya, hayatlarının ilk 24 saati içerisinde olan 70 GDM'li anne bebeği ile 70 kontrol grubunun retrospektif olarak ekokardiyografik değerlendirmesi yapıldı. Bulgular Gestasyonel diyabetli anne bebeklerinde ve kontrol grubunda sırasıyla, interventriküler septum (IVS) diyastol sonu kalınlığı 6,1 ± 1,0 mm; 4,6 ± 0,6 mm (P < 0,001); sistol sonu kalınlığı 7,4 ± 1,7 mm; 6,7 ± 1,1 mm (P = 0,006); sağ ventrikül izovolümetrik kontraksiyon zamanı (IVCT) 28,6 ± 4,8 msn; 27,1 ± 4,4 msn (P = 0,048) ve ejeksiyon zamanı (ET) 211,8 ± 21,1 msn 219,4 ± 17,1 msn (P = 0,021), miyokard performans indeksi (MPI) 0,37 ± 0,08; 0,31 ± 0,05 (P < 0,001); doku doppler görüntülemede erken ve geç diyastolik zirve akımı ve akım hızı değerinin oranı (TDI E/A) 77 ± 0,13; 0,81 ± 0,11 (P = 0,032); sol ventrikül izovolümetrik relaksasyon zamanı (IVRT) 41,9 ± 4,6 msn; 39,5 ± 5,6 msn (P = 0,007) ve MPI 0,45 ± 0,09; 0,39 ± 0,06 (P < 0,001) bulundu. Sonuç GDM'li anne bebeklerinde hayatın ilk 24 saatinde IVS daha kalın, sağ ventrikülde TDI E/A düşük, ET kısa, sağ ventrikül IVCT ve sol ventrikül IVRT değeri yüksek, MPI değerinin her iki ventrikülde yüksek olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim Echocardiographic evaluation of cardiac findings in infants of mothers with gestational diabetes mellitus (GDM). Materials and Methods In this study, echocardiographic evaluation of the 70 infants born to mothers with GDM and 70 control group was conducted retrospectively in the first 24 hours of their lives. Results Infants born to mothers with GDM and control group respectively, interventricular septum (IVS) end-diastolic thickness was found 6,1 ± 1,0 mm; 4,6 ± 0,6 mm (P < 0,001); end-systolic thickness was found 7,4 ± 1,7 mm; 6,7 ± 1,1 mm (P = 0,006); right ventricular isovolumetric contraction time (IVCT) was found 28,6 ± 4,8 msn; 27,1 ± 4,4 msn (P = 0,048) and ejection time (ET) was found 211,8 ± 21,1 msn; 219,4 ± 17,1 msn (P = 0,021), myocardial performance index (MPI) was found 0,37 ± 0,08; 0,31 ± 0,05 (P < 0,001); the ratio of early and late diastolic flow peak flow velocity values in tissue doppler imaging (TDI E/A) was found 77 ± 0,13; 0,81 ± 0,11 (P = 0,032); left ventricular isovolumetric relaxation time (IVRT) was found 41,9 ± 4,6 msn; 39,5 ± 5,6 msn (P = 0,007), and MPI was found 0,45 ± 0,09; 0,39 ± 0,06 (P < 0,001). Conclusion The infants born to mothers with GDM in the first 24 hours of life, IVS was detected thicker, TDI E/A was detected lower, ET was detected longer in the right ventricle, right ventricular IVCT and left ventricular IVRT value were detected higher, MPI was detected higher in both ventricles.