Soliter kemik metastazlı meme karsinomlu olgularda metastazı öngörücü demografik histopatolojik ve moleküler parametreler
Predictive demographic histopathological and molecular parameters metastasis in patients with solitary bone metastasic breast carcinoma
  1. Tez No: 523339
  2. Yazar: MURAT KARATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADAM USLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: izole Kemik Metastazı, prediktif faktörler, Breast cancer, single bone metastasis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Bu çalışmada, meme kanseri henüz uzak organ metastazı yapmadan, izole ve tek kemik metastazlarını öngörmede etkili olan faktörleri ve bu faktörlerin öngörmedeki etkinliklerini belirlemeyi ve prospektif çalışmalar için yol gösterici sonuçlar elde etmeyi planladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Temmuz 1982 - Eylül 2018 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde opere edilen ve invaziv meme kanseri tanısı alan kadın hastalar dahil edildi. Bizim serimizde 1480 hasta vardı. Bunların arasında 933 hastada metastaz saptanmazken, 96 vakada izole ve tek kemik metastazı mevcuttu. Ek olarak 451 hastada multiple kemik veya kemikle birlikte diğer solid organ metastazları vardı veya düzenli takip verileri yoktu. Bu nedenle bu hastalar çalışmadan çıkarıldı ve istatistiksel veriler, tek kemik metastazı(TKM) ve metastaz olmayan(MO) 1029 hastadan elde edildi. Metastazik olmayan grup ile soliter kemik metastazı olan grup arasında demografik, epidemiyolojik , histopatolojik ve intrinsik tumor alt tipine ait farklılıklar ve bunların istatistiksel olarak anlamlı olup olmadıkları araştırıldı. Bulgular: Demografi ve özgeçmiş ile ilgili faktörlere bakıldığında bunlar arasında tek kemik metastazı ve metastaz olmayan gruplar karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir değişken bulunmamıştır. Öte yandan tedavi ile ilgili faktörler incelendiğinde tek kemik metastazı insidansı tedavi sürecinde adjuvan hormon tedavisi ve radyoterapi almayanlarda anlamlı olarak yüksek bulundu.Ayrıca T-N ve TNM evresi ile primer tümörün histolojisi ve SKM gelişimi arasında anlamlı ilişki bulundu. Yüksek T-N-TNM evresi, lenfoid ve vasküler invazyon varlığı ile SKM arasında doğrudan korelasyon vardı. Şaşırtıcı bir şekilde; SKM, invaziv duktal, invaziv lobüler veya miks tip tümörleri olan hastalarda daha sık görülmekle birlikte daha kötü biyolojik davranış gösteren histolojik gruplarda daha az görülmüştür Sonuç: Sonuç olarak, Evre III ve miks tipi tümörleri olan metastatik olmayan hastalarda, izole kemik metastazları gelişme riski her zaman düşünülmelidir. Daha iyi bir sağkalım sonucu elde etmek için bu hasta grubunda yakın takip ve erken müdahale gereklidir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we planned to determine the factors that are effective in predicting isolated and single bone metastases and their predictive strength, while breast cancer has not yet metastasized to remote solid organs. Material and Methods: The female patients diagnosed with a first invasive breast cancer who were operated between July 1982 and September 2018 at the Health Sciences University, Bozyaka Training and Research Hospital were included in the study. There were 1480 cases in our series, of which 933 had no metastasis and 96 cases with single bone metastases. In addition, 451 patients had multiple bone or bone plus other solid organ metastases or were lacking regular follow-up data; thus , they were excluded from the study and the statistical data were obtained from 1029 patients with single bone metastasis (SBM) and without metastasis (WM). Demographic, epidemiological, histopathological and intrinsic tumor subtype differences between the non-metastatic group and the group with solitary bone metastases and their statistical significance were examined. Results: Within the factors related to demography and history, no statistically significant variables were found between the groups with SBM and WM(Without Metastasis).There was a direct correlation between high T-N-TNM stage, presence of lymphoid and vascular invasion and SBM.The risk of developing SBM was 6.3 and 2.5 times higher in those with TNM Grade III tumors and with mixed type (IDC + ILC) histology, respectively. XII Conclusion : In conclusion, in nonmetastatic patients with Stage III and Mix type tumors, the risk of developing isolated bone metastases should always be considered. Close follow-up and early intervention is necessary in this patient group to ensure a better survival outcome.