Akıllı tahta kullanımının lise öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine olan tutumuna etkisi (Kırıkkale ili örneği)
The effect of smart board use on high school students' attitude to physical education and sports course (The sample of Kirikkale province)
- Tez No: 523340
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN AYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Akıllı tahta, Beden Eğitimi, Lise, Spor, Tutum, Smart Board, Physical Education, High School, Attitude, Sport
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Çalışmamızın amacı; beden eğitimi ve spor disiplininde ortaöğretim düzeyindeki öğrencilerin birtakım spor branşlarında akıllı tahta etkinlikleri ile branşın kazanımlarının işlenmesi sonucunda öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumlarındaki değişimi incelemektir. Çalışma Kırıkkale ilindeki beş lisede 423'ü kız 493'ü erkek olmak üzere toplam 916 lise öğrencisi ile yapılmıştır. Araştırmada tek grup ön test son test modeli kullanılmış ve rastgele sınıflardan 916 öğrenciye akıllı tahta kullanılmadan önce Test 1 uygulanmış, daha sonra aynı öğrenci grubuna ders içeriği akıllı tahta kullanılarak işlenmiştir. Sonrasında öğrencilere Test 2 uygulanmıştır. Araştırmanın uygulama aşaması 2016 - 2017 eğitim – öğretim yılının ikinci döneminde, Şubat ve Mart aylarında beş hafta zarfında gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada değerlendirme aşamasında SPSS 21.0 (Statistical Package for Social Sciences) programı kullanılmıştır. Çalışma sonucunda elde ettiğimiz anket verileri bilgisayar ortamında uygun bir şekilde kaydedilmiş, likert tipi sorular için kodlama“1.Kesinlikle Katılmıyorum”,“2.Katılmıyorum”,“3.Kararsızım”,“4.Katılıyorum”,“5.Tamamen Katılıyorum”biçiminde yapılmıştır. Sonuç olarak, daha önce akıllı tahta ile ders işlememiş öğrencilere yapılan uygulamalar, öğrencilerin akıllı tahta ile beden eğitimi ve spor dersini işlemeye yönelik tutumlarında istatistiksel olarak olumlu bir farklılık olmuştur. Bu farklılık akıllı tahta ile dersin işlenebileceği, akıllı tahta ile işlenen dersin verimli olduğu, derse olan ilgiyi ve motivasyonu artırdığı, dersin öğrenme düzeyini artırdığı ve dersteki başarı düzeyinin artacağı hususlarında olmuştur. Bu çalışma akıllı tahta kullanımın beden eğitimi ve spor dersinde öğrencilerin başarı algısı ve derse olan tutumlarına etkisi bakımından ders öğretmenlerinin akıllı tahtayı etkin olarak kullanabilir ayrıca bu alanda çalışma yapmak isteyen araştırmacı veya eğitimcilere fikir verme potansiyeline sahiptir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to examine the changes in the attitudes of the secondary level students in the physical education and sports discipline towards the physical education and sports course as a result of the processing of the gains of the branch with the smart board activities in some sports branches. The study was carried out with 916 high school students (423 girls and 493 boys) in five high schools in Kırıkkale. In this study, one group of pre-test post-test models were used, and 916 students from random classes were given Test 1 before the use of smart board. Then the same students were thought using the smart board. Afterwards, Test 2 was applied to the students. The application phase of the study was carried out in the second term of 2016 - 2017 academic years in 5 weeks in February and March. In this study, SPSS 21.0 (Statistical Package for Social Sciences) program was used in the evaluation phase. The survey data we obtained as a result of the study were recorded in a suitable format in the computer. The coding for likert type questions was made as“1. I strongly disagree”,“2. I don't agree”,“3. Neutral”,“4. I agree”and“5. I strongly agree”. As a result, there was a statistically significant difference in the attitudes of the students who had not been taught with the smart board before and the attitudes of the students to the smart board and the physical education and sports course. This difference is that the course can be made with smart board; the course with the smart board is productive; the interest and motivation towards the course are increased; the level of learning increases in the course; and the success level of the course will increase. This study states that students and teachers can use the smart board effectively in terms of the perception of achievement and attitudes to the physical education and sports course, and also has the potential to give idea to the researchers or educators who want to study in this field.