Türk toplumunda tip 2 diyabet ve sigara içme alışkanlığının apikal periodontitis ve endodontik tedavi prevalansına etkisinin değerlendirilmesi: Kesitsel çalışma
Evaluation of the effect of type 2 diabetes and smoking habits on prevalence of apical periodontitis and endodontic treatment in turkish population: A cross-sectional study
- Tez No: 523395
- Danışmanlar: PROF. DR. KEZBAN MELTEM ÇOLAK TOPCU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: endodonti, diabetes mellitus, sigara, apikal periodontitis, endodontics, diabetes mellitus, smoking, apical periodontitis
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Türk toplumunda apikal periodontitis ve endodontik tedavi prevalansına Tip 2 diyabet ve sigara içme alışkanlığının etkisinin değerlendirilmesidir. Materyal ve Metot:“Hiç sigara kullandınız mı?”sorusu yöneltilen hastalar 4 grupta toplanmıştır: diyabeti olmayan sigara içenler, diyabeti olmayan sigara içmeyenler, Tip 2 diyabete sahip sigara içenler, Tip 2 diyabete sahip sigara içmeyenler. Her grupta 50 hasta olmak üzere toplam 200 hasta, eksik diş prevalansı, apikal periodontitisli diş prevalansı, kök kanal tedavili diş prevalansı, kök kanal tedavisi bulunan apikal periodontitisli diş prevalansı, kök kanal tedavisi bulunmayan apikal periodontitisli diş prevalansı açısından değerlendirilmiştir. Apikal periodontitis varlığı, Periapikal İndeks (PAI) skor sistemine göre 3 ve 3'ten büyük lezyon görüntüsü bulunan dişlerde kabul edilmiştir. Verilerin analizi için ki-kare testi, Mann-Whitney U testi ve T-testi kullanılmıştır (P=.05). Bulgular: Eksik diş, kök kanal tedavili diş, kök kanal tedavisi bulunan apikal periodontitisli diş ve kök kanal tedavisi bulunmayan apikal periododontitisli diş prevalansları diyabet hastalarında, diyabeti olmayan hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede fazla görülmektedir. Apikal periodontitisli diş prevalansında diyabet, eksik diş ve kök kanal tedavisi bulunan apikal periodontitisli diş prevalanslarında da sigara kullanımı ile artış görülmektedir. Fakat bu sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı değildir. Sonuç: Diabetes mellitus, diş kaybı, kök kanal tedavisi ve apikal periodontitis görülme sıklığını anlamlı ölçüde arttırmıştır. Sigara kullanımı değerlendirilen kriterlerin hiçbirinde istatistiksel olarak anlamlı bir farka sebep olmamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effect of Type 2 diabetes and smoking habits on the prevalence of apical periodontitis and endodontic treatment in Turkish population. Material and method: Patients who were referred to the question“Have you ever used cigarettes?”were collected into 4 groups: non-diabetic smokers, non-diabetic non-smokers, smokers with Type 2 diabetes, non-smokers with type 2 diabetes. A total of 200 patients, 50 patients in each group, the prevalence of missing teeth, the prevalence of teeth with apical periodontitis, the prevalence of teeth with root canal treatment, the prevalence of teeth with apical periodontitis with root canal treatment, and the prevalence of teeth with apical periodontitis without root canal treatment were evaluated. The presence of apical periodontitis was accepted in the teeth with a lesion image larger than 3 and 3 according to Periapical Index (PAI) score system. Chi-square test, Mann-Whitney U test and T-test were used for data analysis (P = .05). Results: The prevalence of missing teeth, the prevalence of root canal treatment, the prevalence of teeth with apical periodontitis with root canal treatment, and the prevalence of teeth with apical periodontitis without root canal treatment are statistically significantly higher in diabetic patients than in non-diabetic patients. The prevalence of teeth with apical periodontitis is increased with diabetes and the prevalence of missing teeth and the prevalance of teeth with apical periodontitis with root canal treatment is increased with smoking. But these results are not statistically significant. Conclusion: Diabetes mellitus significantly increased the incidence of tooth loss, root canal treatment and apical periodontitis. Smoking did not cause a statistically significant difference in any of the evaluated criteria.