Spinal kord travması oluşturulmuş ratlarda riluzole ve trimetazidine etkinliğinin araştırılması ve metilprednizolon etkinliği ile karşılaştırılması
The investigation of riluzole and trimetaidine effectiveness and comparision with methylprednisolone efficiency in spinal cord traumatic rats
- Tez No: 523520
- Danışmanlar: PROF. DR. YURDAL SERARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Spinal Kord Travması, Trimetazidine, Metilprednizolon, Riluzole, Sekonder Hasar, Antioksidan, Spinal Cord Trauma, Trimetazidine, Methylprednisolone, Riluzole, Seconder Injury, Antioxidant
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Spinal kord travması tedavisinde etkinliği kanıtlanmış olan Metilprednisolon tedavisine alternatif olarak Trimetazidine ve Riluzole tedavilerinin kombine veya ayrı ayrı olarak kullanımlarının histopatolojik, biyokimyasal ve motor fonksiyon değerlendirmeler etkinliklerini karşılaştırmak. Yöntem: Spinal kord travmasında oluşan hasar fizyopatolojik olarak iki aşamada meydana gelmektedir. Birinci aşama primer hasardır ki bu aşama koruyucu yöntemler ile önlenebilir. İkinci aşama sekonder hasar evresi olup var olan klinik çalışmaların çoğu bu aşamaya yöneliktir. Etkinliği yapılmış olan çok merkezli çalışmalar ile kanıtlanmış olan metilprednisolon etkisini, lipid peroksidasyonunu azaltarak, hücre içi asit baz ve kalsiyum dengelerini düzenleyerek, Na-K ATP az aktivitesinde artış sağlayıp travma bölgesinde su ve Na tutulumunu azaltıp, K kaybını engelleyerek, kan akımı ve nöral doku perfüzyonunu arttırarak göstermektedir. Bu çalışmada kardiak antiiskemik etkinliği kanıtlanmış Trimetazidine ve nöroprotektif etkisi sayesinde spinal travma ve bazı nörodejeneratif hastalıklarda da kullanımı bulunan Riluzole ün kombine ve ayrı ayrı kullanılarak histopatolojik, biyokimyasal ve motor fonksiyon açısından etkinliklerini metilprednisolon ile karşılaştırdık. Çalışmamız Nisan 2018-Temmuz 2018 tarihleri arasında Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi kliniğinde 250-300 gram ağırlığında 49 adet Wistar Albino cinsi rat ile yapıldı. Ratlar 7 gruba ayırıldı Kontrol grubuna sadece günlük nörolojik muayene yapıldı. Sham grubuna sadece cerrahi işlem yapılarak torakal 7-8 laminektomi uygulandı. Travma grubuna cerrahi işlem sonrasında 5 cm yükseklikten bir tüp yardımı ile 5gr ağırlık düşürülerek travma oluşturuldu. Metilprednisolon grubuna cerrahi ve travma sonrası 30 mg/kg metilprednisolon uygulandı. Riluzole grubuna cerrahi ve travma sonrasında 1 mg/kg riluzole uygulandı. Trimetazidine grubuna cerrahi ve travma sonrası 3mg/kg trimetazidine uygulandı. Riluzole ve trimetazidine kombine grubuna cerrahi ve travma sonrası 3mg/kg trimetazidine yanında 1 mg/kg riluzole uygulandı. Cerrahiden 48 saat sonra sakrifiye edilen ratlardan alınan kan örnekleri ve kord örnekleri biyokimyasal olarak total antioksidan durum, total oksidan durum ve malondialdehid düzeyi çalışıldı. Patolojik incelemeleride yapıldıktan sonra histopatolojik, biyokimyasal ve nörolojik muayene sonuçları SPSS 20 programında analiz edilerek çıkan sonuçlar Kruskal Wallis dağılım cetveli ve Mann Whitney U test ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Trimetazidine ve riluzole kombine verilen grup ile Metilprednisolon verilen grup arasında travma grubuna kıyasla Tarlov travma skoru ve biokimyasal incelemelerde anlamlı fark olduğu ancak trimetazidine veya riluzole ün ayrı ayrı verildiği gruplarda anlamlı bir fark olmadığı değerlendirilmiştir. Sonuç: Çalışmamızda spinal kord travmasında yüksek doz metilprednisolon tedavisine alternatif olarak trimetazidine ve riluzole kombine tedavisinin düşünülebileceği ancak bu konu için daha geniş zaman dilimli ve daha geniş çaplı çalışmalar yapılması gerektiği düşünülmüştür. VII
Özet (Çeviri)
Background and aim: To compare, the efficiacy of combined or seperate use of Trimetazidine and riluzole treatment in terms of histopathological, biochemical and motor function findings, with the metilprednisolon therapy, which has proven to be effective in the spinal cord trauma treatment. Methods: The physiopathology of spinal cord trauma is occure in two stages. First stage is primer injury which can be prevented by protective methods. The second stage is seconder injury stage that most of the existing clinical trials are including this stage. The efficiency of high dosage methylprednisolone, which has been proven by multicentric trials, has been demonstrated by decreasing lipid peroxidation, regulating intracellular acid base and calcium balances, increasing Na levels so reduces water and Na involvement in the trauma area, inhibits K loss and increases blood flow and neural tissue perfusion. In this study we compare Trimetazidine which has proven efficciency in cardiac ischemia and Riluzole, which has usage in spinal cord trauma and some neurodegenerative diseases with the effect of neuroprotective, with metil prednisolon in terms of histopathological, biochemical and motor function findings. The experimental spinal cord injury model was applied on 49 female, 250-300 gr. weighted Wiscar Albino rats in Hatay Mustafa Kemal University Tayfur Ata Sökmen Medical Faculty Neurosurgery Department between the dates April 2018 and July 2018. We divided the rats in to seven groups. We only perform daily neurological examination to control group. We made surgery, thoracal 7-8 laminectomy, and daily neurological examination to sham group. Trauma was induce by a five gram weight with a help of a 5 cm high tube after the surgical procedure to the trauma group. Methylprednisolone group was treated with 30 mg/kg methylprednisolone , riluzole group was treated with 1mg/kg riluzole, trimetazidine group was treated with 3mg/kg trimetazidine, combined trimetazidine and riluzole group was treated with 3 mg/kg trimetazidine and 1 mg/kg riluzole after the surgical procedure and trauma. Total antioxidant status, total oxidant status and malondialdehyde levels were studied biochemically in blood samples and cord samples taken from rats that were sacrificed 48 hours after surgery. Histopathologic, biochemical and neurological examination results were analyzed in the SPSS 20 program after the pathological examinations. The results were evaluated with the Kruskal Wallis distribution chart and Mann Whitney U test. Findings: The Tarlov trauma score and biochemical parameters are significiantly different between the trauma group via the Methylprednisolone and combined riluzole, trimetazidine groups. On the otherwise there was not a significant different in riluzole or trimetazidine groups.