Rinosinüzit ön tanısı ile değerlendirilen hastalarda belirti ve semptomların irdelenmesi
Evaluation of signs and symptoms in patients prediagnosed with rhinosinusitis
- Tez No: 523521
- Danışmanlar: PROF. DR. OKAY BAŞAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akut rinosinüzit, Burun akıntısı, Burun tıkanıklığı, Post-nazal pürülan akıntı, AcuteRhinosinusitis, Nazal drainage, Nasal congestion, Post-nasalpurulentdrainage
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç:Akut Rinosinüzit hem dünyada hem de ülkemizde oldukça yaygın görülen prevalansı %6-15 arasında değişen önemli bir sağlık problemidir.Çalışmamızın amacı akut rinosinüzit düşünülen hastalarda sık görülen belirti ve bulguların tanımlanması ve akut rinosinüzit için duyarlılıklarının belirlenmesidir. Yöntem:Çalışmaya Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları polikliniğine 1 Ağustos 2017 - 31 Ocak 2018 tarihleri arasında başvurmuş ve ön tanı olarak akut rinosinüzit düşünülmüş hastalar alındı.Tüm hastaların bilgileri taranarak öykü ve fizik bakı bulguları tam olan 121 hasta çalışmaya dahil edildi. Aynı zamanda fizik bakı değerlendirilmesi olarak kulak, burun, boğaz bulguları elde edildi. Çalışmaya alınan hastaların burun bakısı kayıtlarında hem anterior rinoskopi, hem de nazal endoskopi ile değerlendirilme yapılmıştı. Bulgular:Çalışmaya alınan 121 hastanın 64'ü (%52,9) erkekti. Ortalama yaş 30,5±20,2 yıl saptanırken hastaların yaşları 2 yıl ile 79 yıl arasında değişiklik göstermekteydi.Çalışmaya alınan 121 hastada en sık ifade edilen yakınmalar burun tıkanıklığı, geniz akıntısı ve burun akıntısı iken; mukozal hiperemi, pürülan burun akıntısı ve alt konka hipertrofisi en sık saptanan fizik bakı bulgularıdır. Çalışmaya alınan hastaların tanı dağılımına bakıldığında en sık akut rinosinüzit (94 hastada; %77,7) tanısı konmuştur.Akut rinosinüzit tanısı alan hastalarda burun tıkanıklığı (74 hastada; %78,7) ve geniz akıntısı (76 hastada; %80,9) en sık başvuru yakınması idi. Post nazal pürülan akıntı (83 hastada; %88,3) ve burun içi pürülan akıntı (74 hastada; %78,7) akut rinosinüzit tanılı hastaların en sık fizik bakı bulguları olarak bulundu. Sonuç:Akut rinosinüzit tanısı alan hastalarda da burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı en sık başvuru yakınmasıdır. Post nazal pürülan akıntı ve burun içi pürülan akıntı ARS tanılı hastalarda en sık saptanan fizik bakı bulgularıdır. Pürülan burun akıntısı ve post-nazal pürülan akıntı akut rinosinüzit için ayırt edici özelliktedir ve duyarlılıkları sırasıyla %79 ve %88 bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim (objective): Acute rhinosinusitis is an endemic health problem which commonly occurs in all around the world as well as in our country, with the prevalence that changes between %6 and 15. The aim of this study is to define the frequent signs and symptoms in patients prediagnosed with acute rhinosinusitis and to determine their sensitivity to acute rhinosinusitis. Method: Patients who referred to Ear, Nose and Throat Diseases Policlinics of Adnan Menderes University Practice and Research Hospital from 1 August 2017 to 31 January 2018 and whose prediagnose was considered as acute rhiosinusitis were included in this study. After scanning records of all patients, 121 patients who have complete history records and physical examination findings were accepted to study. At the same time as a physical examination their ear-nose-throat findings were obtained. In nasal examination records of patients included in the study, both anterior rhinoscopy and nasal endoscopy evaluation was conducted. Findings: 64 of the 121 patients in the study were male (%52,9).As the average age was calculated as 30,5 ± 20,2, the patients' ages differed between 2 and 79 years. Most common complaints of the 121 patients included in the study were nasal congestion, nasal flow and post-nasal drainage and on the other hand mucosal hyperemia, purulent nasal flow and inferior concha hypertrophy are the physical examination findings detected mostly. Regarding the diagnose distribution, the most common one of the patients included in the study is rhinosinusitis ( 94 patients %77,7). Among the patients diagnosed with rhinosinusitis, the most significant referring complaints are nasal congestion (74 patients %78,7) and post-nasal drainage (76 patients %80,9). Post-nasal purulent drainage (83 patients %88,3) and purulent intranasal drainage (74 patients % 78,7 ) are most frequent physical examination findings of the patients diagnosed with acute rhinosinisitis. Conclusion: Nasal congestion and post-nasal drainage are most frequent referring complaints in patients diagnosed with acute rhinosinusitis. Post-nasal purulent drainage and intranasal purulent drainage are most detected physical examination findings of acute rhinosinusit patients. Intranasal purulent drainage and post-nasal purulent drainage are differential characteristics for acute rhinosinusitis and their respective sensitivity percentages are found as %79 and %88.