Büyüme ve gelişme geriliği olan çocukların serbest plazma aminoasit profili ve mTOR(Mammalian target of rapamycin) protein düzeyinin araştırılması
Examining the level of free plasma amino acid profiles and mTOR (Mammalian target of rapamycin) protein in the children with growth and developmental delay
  1. Tez No: 523686
  2. Yazar: MUHAMMED ŞEYHANLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET GÜZELÇİÇEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme, aminoasit, MTOR, Nutrition, amino-acid, MTOR
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pediatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Çocuklardaki beslenme problemleri nedeniyle meydana gelen gelişim geriliğine bazen protein ve enerji eksikliği de eşlik edebilir. Çocuğun yaşına, diyette enerjiye oranla proteinin miktar ve niteliğine, eksikliğin süresine ve derecesine göre birbirinden farklı klinik tablolar ortaya çıkar. mTOR kompleks aktivasyonu ile hücre büyümesi, hücre çoğalması ve hücrenin boyutsal olarak genişlemesi pozitif yönde etkilenir. Aminoasitler mTORC1'i kuvvetli olarak uyaran sinyaller sunarlar (1). mTORC1 aktivasyonu için bir esansiyel aminoasit olan lösin gereklidir ve hücre içine glutamin aracılıklı bir yol ile alınır (2). Bu nedenle aminoasit yokluğunda büyüme faktörleri olsa bile mTORC1 yolağı aktive olamamaktadır (3). Çalışmamızda Harran üniversitesi tıp fakültesi çocuk sağlığı ve hastalıkları polikliniğine başvuran 0-18 yaştaki büyüme ve gelişme geriliği olan çocukların serbest plazma aminoasit profili ve mTOR protein düzeyinin araştırılmasını amaçladık. Çalışma; Harran üniversitesi tıp fakültesi çocuk sağlığı ve hastalıkları polikliniğine başvuran 0-18 yaştaki 48 hasta(büyüme ve gelişme geriliği olan (boy ve kilo persentil 3'ün altında olan), 47 kontrol olmak üzere toplam 95 olgudan oluşmaktaydı. Beslenmenin yetersizliğine bağlı olarak büyüme ve gelişme geriliği olan çocuklarda mTOR ve aminoasit seviyelerinde düşüklük beklenmesine rağmen referans aralıklarına göre değerlendirildiğinde kontrol grubu ile hasta grubu arasında anlamlı fark bulunamadı. Büyüme ve gelişme geriliği olan çocuklarda bakılan mTOR ve aminoasit profili özel bir belirteç olarak kullanılamasa da bu alanda yapılacak birçok çalışmaya ışık tutabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
In children, growth retardation is mainly caused by malnutrition. However, it is sometimes accompanied by lack of protein and energy suppliances. The level of such retardation depends on (i) the age of the children, (ii) the quantity and quality of protein taken daily and its proportion to energy, (iii) the duration and severity of the absence of these suppliances. With mTOR complex activation, it is possible to have cell growth, cell proliferation and cell volume expansion. Amino-acids produce strong signals that stimulate mTORC1 (1). For mTORC1 activation, leucine, which is an essential amino-acid, is required. It is taken into cell via a glutamine-mediated way (2). Therefore, in the absence of amino-acids, mTORC1 pathway is not activated even though it has other growth factors (3). In our study, we aim to examine free plasma amino-acid profile and mTOR protein level of children with growth and developmental delay. The study includes 48 patients who visited pediatry clinic at the University of Harran. They are aged between 0-18, and have a growth and developmental delay (with height and weight under percentile 3). We also include 47 children for control group. So, the total number of subjects, in this study, is 95. Although we expected a low level of mTOR and amino-acids in the children with malnutrition-induced growth and developmental delay, we did not determine any significant difference between research and control groups with respect to their reference ranges. Even though mTOR and amino-acid profile is not regarded to be a significant indicator for the children with growth and developmental delay, we think that, it might shed light on future studies about child retardation.