Twin-blok ve herBST apareyinin alveol kemik kalınlığı ve kök rezorpsiyonu üzerine etkilerinin üç boyutlu olarak değerlendirilmesi
THREE-dimensional evaluation of the effects of twin-blok and herbst appliances on alveolar bone thickness and root resorption
- Tez No: 523695
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANİFE NURAY YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: KIBT, Herbst, Twin-blok, alveolar kemik kalınlığı, kök rezorpsiyonu, CBCT, Herbst, Twin-blok, alveolar bone thickness, root resorption
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Amaç: İskeletsel Sınıf II divizyon 1 ilişkiye sahip, Twin-blok ve Herbst apareyleri ile tedavi görmüş hastalarda alveolar kemik kalınlığı ve kök rezorpsiyonunun Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (KIBT) görüntüleri üzerinde incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya normal veya azalmış dikey büyüme paternine, normal maksilla ve mandibular geriliğe sahip toplam 30 hasta dahil edilmiştir. Hastalar Twin-blok (7 erkek, 8 kız; yaş ortalaması: 11.22±1.21 yıl) ve Herbst (8 erkek, 7 kız; yaş ortalaması: 12.58±1.28 yıl) olarak iki gruba ayrılmıştır. Fonksiyonel tedavi öncesi ve sonrası alınan KIBT görüntüleri üzerinde kortikal kemik kalınlığı ve kök rezorpsiyonundaki değişiklikler için ölçümler yapılmıştır. Bulgular: Tedavi süreleri açısından iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Periodontolojik veriler karşılaştırıldığında, her iki grupta da alt çenede labial kemik kalınlıklarında ilk 3 mm'lik ölçümlerde istatistiksel olarak anlamlı azalmalar gözlenmiştir, ancak iki grup karşılaştırıldığında sadece bazı parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar elde edilmiş olsa da, belirgin bir fark bulunamamıştır. Kök uzunlukları her iki grupta da alt ve üst keser dişlerde anlamlı düzeyde azalmış, fakat iki grup karşılaştırıldığında sadece sağ alt keser istatistiksel olarak anlamlı sonuç bulunmuştur. Sefalometrik ölçümlerden IMPA ve SNB açıları her iki grupta anlamlı düzeyde artarken, 1-SN, SNA ve ANB açıları azalmıştır. Fakat gruplar arasındaki farklar anlamlı bulunamamıştır. Sonuç: Çalışmamızda periodontolojik verilere göre her iki tedavi sonrasında kök rezorpsiyonu ve alveol kemik kalınlıklarında istatistiksel olarak anlamlı azalmalar gözlenmiş ancak bu değerlerin 0,5 mm'nin altında kalması nedeniyle klinik olarak anlamlı olmadığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study was to evaluate the alveolar bone thickness and root resorption with the help of Cone Beam Computed Tomography (CBCT) images of the patients with Class II division 1 skeletal malocclusion that were treated with either Twin-blok or Herbst appliances, Materials and Method: The study consisted of a total of 30 patients with normal or decreased vertical growth pattern, as well as a normal maxillary and mandibular retrognathism. The patients were assigned into two groups as Twin–blok (7 male, 8 female; mean of age: 11.22±1.21 years) and Herbst (8 male, 7 female; mean of age: 12.58±1.28 years). Cortical bone thickness and root resorptions were measured by using CBCT images which were taken before and after functional treatments. Results: There was no difference between the groups regarding treatment duration. Comparing the periodontal data, first 3 mm-measurements of labial bone thickness on the mandible showed statistically significant changes in both groups. However, there was no marked difference between the groups though some measurements presented statistically significant differences. Root lenghts in both groups decreased in comparision to the pretreament measurements but there was a significant difference between groups only for lower right incisor. IMPA and SNA angles increased significantly in both groups; 1-SN, SNA and ANB angles decreased. However, no significance presented between groups. Conclusions: There were statistically significant decreases in alveolar bone thicknesses and root resorption following both treatment approaches, however these changes were thought to be clinically insignificant since the values were under 0.5 mm.,