Dupuytren kontraktürü olan 142 hastada histolojik evreleme ile nüks etme olasılığının tahmin edilebilirliği
The predictability rate of recurrence in 142 patients with dupuytren's contracture by histological staging
- Tez No: 523915
- Danışmanlar: PROF. DR. ATAKAN AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Dupuytren's disease, Dupuytren's diathesis, histological staging, risk factor, recurrence, extension, Dupuytren's disease prognosis
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Dupuytren hastalığı cerrahi operasyon sonrasında yüksek nüks oranı ile seyreder. Yüksek olan nüks oranının ön görülebilirliği son yıllarda sık araştırılan bir konu haline gelmiştir. Bu klinik çalışmada ; 2005-2014 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Plastik,Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim dalı, El Cerrahisi bilim dalinca opere edilen ve sonrasında takip edilen 142 adet opere edilen ele sahip 131 adet hastanın epidemiyolojik incelemeleri, dupuytren diyatezleri ve histolojik evrelemeleri ile nüks eden olguların önceden tahmin edilebilirliği çalışılmıştır. Bu çalışmada ''Rombouts (1989) '' histolojik sınıflaması kullanılmıştır. Selülerite ve nüks etme olasılıkları saptanmaya çalışılmıştır .Bu çalışma bize histolojik evreleme ile nüks vakaların tahmin edilebilirliğini göstermek için yapılmıştır. Yine de klinik bilgiler ile korele çalışılması daha iyi sonuç verebileceği anlaşılmıştır. ANAHTAR SÖZCÜKLER : Dupuytren hastalığı , Dupuytren diatez, , histolojik evreleme , risk faktörleri , rekürrens , dupuytren prognozu
Özet (Çeviri)
Dupuytren's disease has a high rate of recurrence after treatment. In this study we have assessed the usefulness of histological staging in the prediction of recurrence. We have also verified whether there is a correlation between histological staging and features of Dupuytren's diathesis. We studied 142 hands in 131 patients treated between 2005 and 2014. There was a Significant difference in the recurrence rate between the three histological types . Histological Staging was independent of features of Dupuytren's diathesis. This study confirms that histological staging isa reliable method for predicting recurrence. However, it should be used in a association with clinical data to determine precisely the prognosis of patients suffering from Dupuytren's contracture.