Sıçan inferior epigastrik ada flebi venöz iskemi modelinde pentoksifilin ve n asetilsistein'in tek ve birlikte kullanılarak iskemik hasarın değerlendirilmesi
- Tez No: 523916
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK EMEKLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Flep, Venöz iskemi-reperfüzyon hasarı, serbest radikaller, n asetilsistein, pentoksifilin, Flap, Venous ischemia-reperfusion injury, free radicals, n acetylcysteine, pentoxifylline
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Plastik cerrahinin temel uğraş alanlarından biri doku defektlerinin kapatılmasıdır. Bunun içinde flepler sıklıkla kullanılmaktadır. Her flep operasyonu sonrasında iskemi ve reperfüzyon olmaktadır. Iskemi süresinin uzunluğuna bağlı olarak flep yaşayan alanı değişmekte ve bunda reperfüzyon hasarının da etkisi olduğu bilinmektedir. Venöz iskeminin daha sık gözlenmesi ve reperfüzyon hasarının daha ağır olması nedeniyle sıçan inferior epigastrik ada flebi venöz iskemi modelinde pentoksifilin ve n asetilsistein tek tek ve birlikte kullanılarak iskemik hasarı önleme etkileri değerlendirilmiştir. Çalışmada 32 adet Sprague Dawley tipi dişi sıçan kullanıldı. Sıçanlar rastgele sekizer adet seçilerek kontrol, pentoksifilin, n asetilsistein ve pentoksifilin, n asetilsisteinin birlikte verildiği guruplar olacak şekilde 4 gurup oluşturuldu. Sıçanlarda sol inferior epigastrik ada flebi hazırlandıktan sonra loop büyütme yardımıyla pedikülde epigastrik ven bulundu ve 9 saat klempe edilerek venöz iskemi modeli oluşturuldu. Kontrol gurubuna klemp açılımı sonrası 0.1 cc intraperitoneal serum fizyolojik, ikinci guruba 50 mg/kg/gün pentoksifilin, üçüncü guruba 40 mg/kg/gün n asetilsistein, dördüncü guruba 50 mg/kg/gün pentoksifilin ve 40 mg/kg/gün n asetilsistein beşer gün verildi. Beşer günün sonunda flep yaşayan alanları makroskopik incelemeye tabi tutuldu. Fleplerde beşinci günün sonunda kontraksiyon geliştiğinden dolayı değerlendirme flep yaşayan alanı / flep total alanı şeklinde yapıldı. Kontrol gurubunda 3 total nekroz görüldü ve ortalama flep yaşayan alanı yüzde 14 'ti. Grup 2'de ortalama flep yaşayan alanı yüzde 40,75 , grup 3'te yüzde 49.88, grup 4'te yüzde 45.38 bulundu. İskemi reperfüzyon hasarını venöz iskemi üzerinden değerlendirdiğimiz çalışmamızda n asetilsistein ve pentoksifilin kullanımının flep yaşayan alanı istatiksel olarak anlamlı düzeyde artırdığı (p0.05). Iki ilacın aynı anda kullanımı sinerjistik etki yapacağı öngörümüze rağmen tekli ilaç kullanımına göre bir artış yapmamıştır.
Özet (Çeviri)
One of the basic endeavour areas of plastic surgery is to close tissue defects.The flaps are often used fot this.Ischemia and reperfusion are seen after every flap surgery.Vital part of the flap changes according to the length of the ischemia time and it is known that reperfusion injury effects it aswell.Because of venous ischemia's being more often seen and reperfusion injury's being more severe; by using both separately and together the preventive effects of Pentoxifylline and N-Acetylcysteine on ischemic injury are evaluated on venous ischemia model of rat inferior epigastric island flap. 32 Sprague Dawley type female rat were used in this study.The rats are randomly categorised as 4 groups each consisting of 8 rats as control group ,pentoxyfilline given ,n acetylcysteine and pentoxyfilline given ,n acetylcysteine given ones.After preparing the left inferior epigastric island flap on rats ,under loupe magnification epigastric vein is isolated at pedicle and clemped for 9 hours to create venous ischemia model.After opening the clemps, 0.1 cc intraperitoneal isotonic solution was given to the control group,50 mg/kg/day pentoxifylline was given to the second group,40 mg/kg/day n acetylcysteine was given to the third group,50 mg/kg/day pentoxifylline and 40 mg/kg/day n acetylcysteine were given to the fourth group for 5 days.At the end of 5 th day the vital flap areas are evaluated macroskopically. The evaluation was done by surviving flap areas/total flap areas because contraction occurred on the flaps at the end of the 5th day .3 total necrosis were seen in control group and mean surviving flep area was 14 percent.Mean surviving flap area was 40.75 percent in group 2, 49.88 percent in group 3, 45.38 percent in group 4. In our study we evaluated the ischemia reperfusion injury over venous ischemia and concluded that using n acetylcysteine and pentoxifylline statistically increases the surviving flep areas at meaningful level (p0.05). Allthough we predicted that simultaneous use of both drugs would have synergistic effect ; it did not cause an increase compared to seperate use of the drugs.