Psöriyazisli hastalarda biyolojik tedaviye yanıtı değerlendirmede bir farmakogenetik belirteç olarak vasküler endotelyal growth faktör (VEGF) gen polimorfizminin varlığının araştırılması
The investigation of vascular endothelial growth factor (VEGF) gene polymorphism as a pharmacogenetic marker to evaluate biological treatment response in psoriasis
  1. Tez No: 523926
  2. Yazar: ÖZGE YÖNTEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR EMEK KOCATÜRK GÖNCÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: anjiogenez, biyolojik tedavi, genetik, polimorfizm, psöriyazis, vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF), angiogenesis, biological treatment, genetic, polymorphism, psoriasis, vascular endothelial growth factor (VEGF) Key Words: angiogenesis, vascular endothelial growth factor (VEGF)
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Psöriyazis sık görülen, kronik seyirli inflamatuar bir deri hastalığıdır. Hücre proliferasyonu, immün sistem aktivasyonu ve anjioneogenez hastalığı ortaya çıkaran temel patogenetik faktörlerdir. Potent bir anjiogenik faktör olan Vasküler Endotelyal Büyüme Faktörü (VEGF), günümüzde psöriyazis hastalarında hastalığın şiddeti ve kontrolünde etkili önemli bir belirteç olarak kabul edilmektedir. VEGF geni polimorfizmleri, VEGF ekspresyonunu değiştirerek psöriyazise yatkınlıkla ilişkili olabilmektedir. Çalışmamızda VEGF gen polimorfizminin, biyolojik tedaviye yanıtı değerlendirmede yol gösterici bir marker olup olmayacağının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, S.B.Ü. Okmeydanı S.U.A.M. Dermatoloji Psöriyazis polikliniğine Ocak 2014-Temmuz 2018 tarihleri arasında başvurmuş ve biyolojik ajan tedavisi başlanmış 42 psöriyazis hastası ve 40 kontrol grubu birey üzerinde VEGF gen polimorfizmleri araştırılmıştır. Çalışmaya katılan hastaların klinik, demografik ve tedaviyle ilgili özellikleri olgu rapor formuna kaydedilmiş, alınan kanlardan sık görülen -1154A/G, -460C/T ve +405C/G VEGF gen polimorfizmleri çalışılmıştır. Çalışmamızda, VEGF gen polimorfizmleri polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ve Sanger Dizi Analizi metotu ile gösterilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan hastalarda -460 C/T RS833061 homozigot (TT) polimorfizmi erkek hastalarda daha düşük oranda saptanmıştır (p:0,028). Çalışmaya katılan hastalarda VEGF -460 C/T RS833061, +405 C/G RS2010963 ve -1154 A/G RS1570360 polimorfizmleri ile hastaların klinik, demografik ve tedaviyle ilgili özellikleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızda, VEGF gen polimorfizmleri ile biyolojik tedaviye yanıt arasında ilişki bulunamamıştır. Çalışmamızın, geniş serili hasta gruplarıyla desteklenmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Psoriasis is a common, chronic inflammatory skin disease. Cell proliferation, immune system activation and angiogenesis are the main pathogenic factors that cause the disease. Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF), a potent angiogenic factor, is now considered to be an important predictor of disease severity and control in psoriatic patients. VEGF gene polymorphisms may be associated with psoriasis susceptibility by altering VEGF expression. In our study, it was aimed to determine whether VEGF gene polymorphism is a predictive marker to evaluate biological treatment response. Material and Methods: In our study, VEGF gene polymorphisms were investigated in 42 psoriasis patients and 40 control individuals who had applied to Okmeydanı Training and Research Center Dermatology Psoriasis polyclinic between January 2014 and July 2018 and the biological agent treatment was started. Clinical, demographic and treatment-related characteristics of the patients participating in the study were recorded in the case report form and the -1154A/G, -460C/T and +405C/G polymorphisms were studied. VEGF gene polymorphisms were demonstrated by polymerase chain reaction (PCR) and Sanger Sequence Analysis method. Results: Overall, the -460C/T RS833061 homozygous (TT) polymorphism was detected at lower rates in male patients (p:0,028). There was no statistically difference between the clinical, demographic and treatment characteristics of the patients with VEGF -460C/T RS833061, +405C/G RS2010963 and -1154A/G RS1570360 polymorphisms in the study group. Conclusion: In our study, no correlation was found between VEGF gene polymorphisms and biological treatment response. There is a need to support our study with large patients group.