The imdâdiyye taxes in the Ottoman finance
Osmanlı maliyesinde imdâdiyye vergileri
  1. Tez No: 523932
  2. Yazar: TAYFUN ULAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVGENIY RADOSLAVOV RADUSHEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hazeriyye, İmdâdiyye, On Yedinci ve On Sekizinci Yüzyıllar, Osmanlı Maliyesi, Seferiyye, Hazeriyye, Imdâdiyye, Ottoman Finance, Seferiyye, Seventeenth and Eighteenth Centuries
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
On yedinci yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu, pek çok savaş, mâlî sorunlar, demografik değişimler, bütçe açıkları ve iktidar için mücadele eden çeşitli Osmanlı grupları arasındaki siyasî ve sosyal rekabetler nedeniyle geleneksel yapılarını sürdürmek için çabaladı. Gerçekten de on yedinci yüzyıl, devletin, o yüzyılın tüm zaman dilimi boyunca sayısız finansal krizle karşı karşıya kaldığını gösteren bir dönemdi. Hükümet ve mâlî yetkililer, Merkezî Hazine'nin devamlı hale gelen bütçe açıklarına çözüm bulmak için bazı mâlî tedbirler uyguladılar ve sonuç olarak imdâdiyye gibi yeni ekonomi politikaları ortaya çıktı. On yedinci yüzyılda ilk defa uygulanan imdâdiyye, re'âyâdan ziyâde Osmanlı toplumundaki zengin gruplardan, devletin üst düzey yetkililerinden alınan olağan üstü bir savaş dönemi maddî yardım vergisi olarak ortaya çıkmıştır. On sekizinci yüzyılın ilk çeyreğinde de imdâdiyye vergileri yeniden düzenlenmiş ve olağan bir vergi olarak kabul edilerek eyâletlerdeki vâliler ve üst düzey yöneticilere ait sürekli bir gelir kaynağı haline getirilmiştir. Bu tez, Osmanlı Mâliyesi'ndeki imdâdiyye vergilerini ve on sekizinci yüzyılın başından on dokuzuncu yüzyıla kadar geçirdiği birçok değişikliği incelemektedir. Ayrıca imdâdiyye uygulaması yeniden düzenlendikten sonra ortaya çıkan yeni sonuçları ve diğer ekonomi politikaları ile olan ilişkilerini de ilgili bölümlerde tartışmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the course of the seventeenth century, the Ottoman Empire struggled at maintaining its traditional structures due to the many wars, the financial problems, demographic changes, budgetary deficits, and the political and social rivalries between different Ottoman groups vying for power. Indeed, the seventeenth century was a period that saw the state face numerous financial crises throughout the entire span of that century. The government and financial officials conducted some fiscal measures to find remedies for the constant budgetary deficits of the Central Treasury, and as a result, it led to the introduction of new economic policies, like the imdâdiyye. The initial usage of the imdâdiyye levies in the seventeenth century emerged as an extraordinary wartime financial aid taken from the wealthiest groups within Ottoman society and the high-ranking members of the state rather than ordinary taxpayers, the re'âyâ. In the first quarter of the eighteenth century, the imdâdiyye taxes were re-arranged and levied as an ordinary tax and became a continuous source of income to the state and some state members, like governors and administrators of the provinces. This thesis examines the imdâdiyye taxes in the Ottoman Finance along with the many changes that it underwent as a tax from the beginning of the eighteenth to the nineteenth centuries. The consequences of the regulation of the imdâdiyye and its relations with other new economic policies are also discussed in the chapters.