Kadınlarda kariyer hedeflerinin yordayıcıları olarak aile ve kariyere yönelik tutum özgecilik ve dindarlık: Bir model test etme çalışması
Attitudes towards family and career altruism and religiosity as the predictors of women's career aspirations: A model testing study
- Tez No: 523964
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞENUR BÜYÜKGÖZE KAVAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Religion, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Kariyer, Aile, Özgecilik, Dindarlık, Career, Family, Altruism, Religiosity
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın ve Aile Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmanın iki amacı bulunmaktadır. İlki Aile ve Kariyer Ölçeği'ni Türkçe'ye uyarlamak, ikici amaç ise aile, dindarlık ve özgecilik değişkenlerinin kadınların kariyer hedeflerini ne derecede yordadığını tespit edip bir model oluşturmaktır. Araştırmanın verileri 2017-2018 eğitim öğretim yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin farklı fakültelerinin 1. 2. 3. ve 4. sınıflarında lisans eğitimine devam eden 778 kadın öğrenciden kota örnekleme yöntemiyle ve gönüllük esasına dayanarak toplanmıştır. Verilerin toplanmasında anket tekniği uygulanmıştır. Araştırma iki aşamadan oluşmaktadır. Araştırmanın ilk aşamasında Aile ve Kariyer Ölçeği'nin (Family and Career Scale) (Battle, Wigfield; 2001) Türkçe'ye çeviri, geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılarak ölçek Türkçe'ye uyarlanmıştır. Araştırmanın ikinci basamağında ise katılımcılara Aile ve kairyer Ölçeği'yle birlikte Kariyer Hedefleri Ölçeği (Gregor, O'Brien; 2015), Özgecilik Ölçeği (Doğan, Sapmaz; 2012), İçsel Dini Motivasyon Ölçeği (Hoge,1972) ve demografik bilgileri ölçmek amacıyla hazırlanan kişisel bilgi formu uygulanmıştır. Veriler SPSS 22.0 İstatistik Paket Programında analiz edilmiştir. Araştımanın sonuçlarına göre Aile ve Kariyer Ölçeği geçerli, güvenilir ve kullanıma uygun bir araçtır (α=.89). Araştırmada oluşturulan modele göre, kariyer yönelimi alt boyutu ile özgecilik arasında pozitif yönde anlamlı ilişki (r= .24, p> .001), kariyer yönelimi alt boyutuyla dindarlık arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur (r= -14, p>.001). Sınıf düzeyleri ve değişkenler arsındaki ilişki incelendiğinde 1. sınıfların liderlik hedeflerinin diğer sınıflardan daha yüksek olduğu, sınıf düzeyleri ve diğer değişkenler arsında anlamlı herhangi bir ilişki olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research has two objectives. The first one is to adapt the Family and Career Scale (Battle, Wigfield; 2001) into Turkish, the second aim is to determine the extent to which the variables of family, religiosity and altruism predict the career goals of women, and set a model. The data was collected by quota sampling method and on vlountary basis from a sample of 778 female students attending undergraduate education in the 1st, 2nd, 3rd and 4th classes of different faculties of Ondokuz Mayis University in the academic year of 2017-2018. Questionnaire technique was applied to collect data. The research consists of two phases. In the first stage of the research, the Family and Career Scale (Battle, Wigfield; 2001) was translated into Turkish and the scale was adapted to Turkish after performing reliability and validity studies. In the second step of the study, participan completed the Family and Kairyer Scale, CareerAspiratipon Scale (Gregor, O'Brien; 2015), Altruism Scale, Intrinsic Religious Scale (Doğan, Sapmaz, 2012), the Internal Religious Motivation Scale (Hoge, 1972) along with the personal informationform which was prepared to collect demographic information. The data were analysed using SPSS 22.0 Statistical Software Package. The findings of the research revealed that The Family and Career Scale is a valid, reliable, and convenient tool (α=.89). According to the surveyed model, a significant positive correlation between career orientation sub-dimension and altruism (r = .24, p> .001), and a negative relationship between career orientation sub-dimension and religiosity (r = -14, p> .001) were found. When the relationship between class levels and variables are examined, it is seen that there is no meaningful relationship between class levels and other variables, that the juniors have higher goals of leadership than the other grades.