Diyarbakır Gazetesi (1947-1948 ve 1951-1952)
Diyarbakır Newspaper (1947-1948 ve 1951-1952)
- Tez No: 524082
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM AKÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Tarih, Journalism, History
- Anahtar Kelimeler: Diyarbakır, Diyarbakır Gazetesi, Yerel Gazeteler, Yerel ve Ulusal Gazeteler, Diyarbakır, Diyarbakır Newspaper, Local Newspaper, Local and National Newspapers
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
“Diyarbakır Gazetesi (1947-1948 ve 1951-1952)”başlıklı çalışmada, genel olarak Diyarbakır ili ve çevresindeki haberleri konu edinen, Diyarbakır Gazetesi'nin ilgili yılları incelenmiştir. Diyarbakır Gazetesi'ne yansıyan haberler,“Siyasi haberler, ekonomi haberleri, sosyal ve kültürel haberler”olarak alt başlıklar halinde açıklanmıştır. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Diyarbakır ilinin geçmişten günümüze tarihi boyutları ana hatlarıyla incelenmiştir. Yerel gazete olarak Diyarbakır Gazetesi ve bu gazetenin bölgeye yararları açıklanarak gazete haberlerinin önemi anlatılmıştır. Bu noktada önemli bir konu da gazete, bölgedeki haberleri kamuoyuyla paylaşmanın yanında, özellikle ulusal haberleri de bölge halkına ulaştırması açısından önemli bir görevi yürütmüştür. İkinci bölümde, Diyarbakır Gazetesi'nin 1947 ve 1948 yıllarına ait gazete sayıları incelenerek siyasi haberler, ekonomi haberleri, sosyal ve kültürel haberler olarak alt başlıklara ayrılmıştır. 1947-1948 yıllarının en önemli haber başlıklarının“Amerikan Yardımları”ile ilgili olduğu görülmektedir. O dönemde yapılan Amerikan yardımları Türkiye'nin kalkınmasında, özellikle ekonomik ve tarımsal anlamda önemli bir role sahiptir. Bu anlamda dönemin bütün ulusal ve yerel gazeteleri Amerikan Yardımları ile ilgili haberleri yakından takip ederek, gazetelere haber konusu olarak sıkça yansıtmıştır. Diyarbakır Gazetesi'nde de, gündemi oluşturan“Amerikan Yardımları”ile ilgili haberlere yer verildiği görülmektedir. Üçüncü bölümde ise Diyarbakır Gazetesi'nin, 1951-1952 yıllarına ait gazete sayıları incelenmiştir. Buradan derlenen haberlerde yine siyasi haberler, ekonomi haberleri, sosyal ve kültürel haberler olarak alt başlıklara ayrılmıştır. 1951-1952 yıllarının gazete manşetlerinin daha çok“Kore Savaşı”ile ilgili haberlerden oluştuğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In the study titled DiyarbakırNewspaper (1947-1948 and 1951-1952), Locak newspaper of Diyarbakır collects the news. About Diyarbakır province and its surroundings in general, were examined. The news reflected in the newspaper of Diyarbakır and the economic news are explained as. Subheadings as social and cultural news Our study consists of three parts. In the first parts, the historical dimensions of the Diyarbakır province past until now had been examined in outline. As a local newspaper Diyarbakır Newspaper and its berfits to the recion were explained and the importance. Of newspaper news was explerined. At this point, an important is that newspaper are carrying out. An important task in the context of sharingthe news in the region to the public, especıally in the contex of delivering national news to the people of the region. In the second part, number of newspapers of Diyarbakır between1947-1948 were. Examined and they were divided into political headlines of 1947-1948 are related to“American Aids”. At that time American's aids, has a partieularly imortatnt role in economic and curtural rields of Turkey's develorment. In this sense all national and local newspapers of the period closely followed the news about. Americand. Ard news were freguently mentioned in the local and national newspapers. Diyarbakır Newspaper appears to hause included news about“Americand Aids”. In the third chapter, the number of newspapers belonging to the Diyarbakır newspaper for the years 1951 and 1952 had been examined. The news here had been divided into subheadlines political news, economic news, social and cultural news. In the years 1951-1952 newspaper hedlines appeared to be mostly rebted to“Kore War”.