Mekke evlerinin satışı ve kiralanmasına dair hadislerin kaynak değeri ve bu hadislere fıkhî mezheplerin yaklaşımı
The resource value of hadithson the sales and rental of Mekke houses
  1. Tez No: 524196
  2. Yazar: HASAN ERYILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mekke, beyt, riba, sevâib, harem, Kâbe, Mekke, beyt, riba, sevâib, harem, Kâbe
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
İnsanın yeryüzüne gönderildiği andan itibaren mukaddes bir bölge kabul edilen Harem bölgesi, Kâbe'nin Hz. İbrahim tarafından inşasıyla birlikte dini yaşantıda daha mühim bir yer bulmuştur. Öyle ki süreç içerisinde kendisine özgü bir fıkıh literatürü bile hâsıl olmuştur. İşte bu çalışmamız Harem bölgesinin kendisine özgü olan değerler pazılının bir parçasını teşkil eden Mekke evlerinin satışı ve kiralanması ile ilgili kaynakların ele alınması ve ilim çevrelerince nasıl değerlendirildiği ile ilgili bilgi edinmeyi amaçlamaktadır. Çalışmamız tezin konusunu, amacını, önemini, metodu ve kaynaklarını ele alan giriş bölümü ile başlayıp takip eden üç bölüm ile teşekkül etmiştir. Tezimizin birinci bölümünde konunun daha iyi anlaşılması için ihtiyaç duyulan bazı kavramsal ve tarihi verilere yer verilmiştir. Çalışmamıza konu olan Mekke evlerinin bulunduğu yer itibari ile sınırları belirli bir alanı işaret etmesi ilesöz konusu bölgeyi doğrudan ilgilendiren yahut bu bölgenin sahip olduğu değere katkı sağlayan unsurlarla ilgili bilgilere geniş bir yer ayırmak uygun görülmüştür. Bunu yaparken de verilerin genelden özele olacak şekilde bir tertip ile ele alınmasına dikkat edilmiştir. İkinci bölüm konuya kaynaklık eden rivayet müktesebatının tespitine ayrılmıştır. Mevcut haberler evlerin satışı ve kiralanmasına red - onay verenler şeklinde iki ana başlıkta değerlendirilmiştir. Her iki başlıkta da yer alan rivayetler sıralanırken sıhhat yönünden daha güçlü kabul edilenlere öncelik vermeye çalışılmıştır. Ayrıca hadis âlimlerinin bu rivayetlere bakış açıları ele alınarak hadislerin nasıl konumlandırıldığına dikkat çekilmiştir. Üçüncü bölümde ise Mezhep imamlarının ve takipçilerinin konuya yaklaşımlarına ve delil kabul ettikleri rivayetleri nasıl değerlendirdiklerine yer verilmiştir. Aynı zamanda karşı görüş için ortaya konan tenkitler de bu bölümde kendisine yer bulabilmiştir. Sonuç olarak konuyla ilgili bütün rivayetler ve bunlara dair görüş ortaya koyanların düşünceleri çerçevesinde probleme bir açıklık getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
From the moment the human being was sent to the earth, the Harem region, which was accepted as a holy region, which was founded by the Prophet a more important place in religios life with the construction of the city bu Hz. İbrahim. So much so that there has been even a fiqh literature in the process. This study aims to obtain information about the sources of the sale and rental of Mecca houses, which are part of the Harem region, which is part of the marketing values and how it is evaluated by the scientific circles. Our study has started with the introduction of the thesis, its purpose, importance, method and resources, and followed up with three sections. In the first part of the thesis, some conceptual and historical data needed to be givenfor a better understanding of the subject. We have decided to give a wide space to the information related to the areas where the Mecca houses, which are the subject of our study, indicate the boundaries of a certain area and which directly concern the region or contribute to the value that this region has. In doing so, we made sure that the data is handled in a way whichis specific to the general. We have divided the second part of the narrative which is the source of the rumor. We have evaluated the current news in two main headings: redemption of the sale and leasing of houses. We tried to give priority to those who were considered more powerful in terms of the narrative of the narrations in both titles. We also pointed out how the hadiths were positioned by taking the perspectives of the hadiths into these narratives. In the third chapter, we have included the approaches of the sects and followers of the Sect and their evaluations about the rumors whichthey accept. At the same time, put forward for the counter opinion have been found in this section. As a result, we tried to clarify the problem in the light of all narratives about the subject and the possessions of scientific circles.