Muhammed Abdullah Draz'ın 'La morale du Koran'; 'Kur'ân Ahlâkı' adlı eserinde ele aldığı nazarî ahlâk görüşün ve Kur'ân referanslarının tahlili
The theoretical morality opinion and the analysis of the Qur'anic references of Mohammad Abdullah Draz in Morality in the Qur'an (La Morale du Koran)
  1. Tez No: 524200
  2. Yazar: KÜBRA AYVAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Tefsir, Muhammed Abdullah Draz, Kur'ân Ahlâkı, Ayet, Qur'an, Tafsir, Muhammed Abdullah Draz, Morality in the Qur'an, Verse
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmada Muhammed Abdullah Draz (1894-1958)'ın Kur'ân ahlâkının nazarî kısmına dair görüşleri ve ayetleri analiz metodu incelendi. Çalışmamızın ilk bölümünde Draz'ın hayatı ve eserleri hakkında bilgi verildi. İkinci bölümde eserlerinden yola çıkılarak nazarî ahlâk görüşünün Kur'ânî temelleri hakkında genel bir çerçeve çizildi ve onun en orijinal eseri olan Kur'ân Ahlâkı'nın nazarî bölümündeki ahlâk anlayışı ve bunu temellendirdiği ayetleri ele alış metodunun diğer tefsirlerle kıyasen detaylı bir analizi yapıldı. Görsel olarak şemalar düzenlendi. Değerlendirmede çalışmadan elde edilen neticeler ortaya konuldu. Referans aldığı ayetler, tefsir ilmi açısından tahlil edildi. Yakın olduğu veya itiraz ettiği müfessirler tespit edildi. Konular tablo ve şemalarla müşahhaslaştırıldı. Ehl-i sünnet çizgisi ile Batı felsefesine verdiği cevaplar ve ahlâkî anlamlandırmayı öncelemesi tespit edildi.
Özet (Çeviri)
In this study, Muhammed Abdullah Draz's (1894-1958) views on the theoretical side of the Qur'anic moralityand his method of analyzing the related Qur'anic verses were examined. In the first chapter of our study, some information about the life story and works of Draz were given. In the second chapter, through analyzing his researches, a general framework was drawn about the Qur'anic bases of the common view on the theoretical morality. His understanding of the theoretical morality inthe related part of his most original masterpiece, the Morality in the Qur'an, and his method of analyzing his Qur'anic referenceswere also analyzed in a very detailed manner by making a comparison with the other Tafsirworks (Exegesis of the Qur'an) as well. Charts and diagrams were prepared for visual purposes. In the evaluation part, the results obtained from the study were briefly presented. The Qur'anic verses that he based on were examined in terms of the Tafsirdiscipline. The glossators that he shared the same views or vice versa were identified while the topics were embodied with tables and schemas. Lastly, his answers to the Western philosophy as a follower of Sunnah and his priority to give the meaning of morality were both described.