Fauxssilles for the future: Cyanotype expressions on plastic waste
Gelecek için Fauxssiller: Plastik atık üzerine cyanotype dışavurumlar
  1. Tez No: 524210
  2. Yazar: NAZ ÖNEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ANDREAS TRESKE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif Fotoğraf, Cyanotype, Fosil, Fotogram, Plastik Atık, Alternative Photography, Cyanotype, Fossil, Photogram, Plastic Waste
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu tez, deniz ortamındaki artan plastik atık problemine odaklanmakta ve buluntu plastik nesneler ve cyanotype fotoğrafları arasındaki ilişkiyi vurgulayan sanatsal bir yansıma yaratmaya çalışmaktadır. Proje, yapısı organik bileşenlere göre daha dayanıklı olan plastiği, geleceğin fosilleri olarak kavramsallaştırmaktadır ve fosil kelimesi gibi okunan“fauxssilles”adı altında“faux”yani“sahte”ve“yanlış”olmalarını vurgulamaktadır. Anna Atkins tarafından üretilen ilk fotografik kitaba referansla en eski fotoğraf baskı tekniklerinden biri olan cyanotype tekniği kullanılmıştır. Cyanotype tekniğinin Prusya mavisi deniz ortamına atıfta bulunduğu ve cyanotype baskıların kimyası (plastisite) görüntülerin içeriğindeki plastik materyaller kadar dayanıklı olduğu için, bu teknik tercih edilmiştir. Araştırma, plastik atık problemine odaklanmakta ve ilgili projeleri incelemekte, fotoğraf teorisindeki kuramsal çerçeve araştırmasının yanı sıra fotoğrafın kalıcılığı, hafızası ve kanıt yönlerine odaklanmaktadır. Deney sürecinde fotogramlar kullanılmaktadır ve uygulamanın son hali 14 fotoğraflık bir seri olarak sonuçlanmıştır. Fotoğraflanan nesneler Okyanus Koruma 2017 raporuna göre okyanus kıyılarında en çok bulunan ilk 10 maddeyi takiben seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the increasing plastic waste problem in the marine environment and it tries to create an artistic reflection with the Cyanotype photographic technique in order to create a body of work that highlights the relationship between found Plastic Objects and Cyanotype Photographs. The project conceptualizes the plastics as the fossils of the future since the material is highly durable and much resistant than the organic components in the marine environment. The conceptualization of these“fauxssilles”sounds like fossils, focuses on the plastics and photographic series being“faux”; meaning“fake”and“false”. The Cyanotype as one of the earliest photographic techniques has been used for this series with a reference to the first photographic book by Anna Atkins, and this alternative photographic process has been selected as the Cyan - Prussian blue of Cyanotype technique has a reference to the marine environment and the chemistry (plasticity) of cyanotype prints are as durable as the content of the images of the plastics. The research focuses on the plastic waste problem and examines key artworks, in addition to the research on the theoretical framework in photography theory, focusing on permanence, memory and the evidence aspects of photography. The experimentation process uses photograms and the final implementation is a series of 14 photographs. The photographed objects were selected according to the Ocean Conservancy 2017 report, following the top 10 found item on ocean shores.