Bankacılık sektöründe kişisel verilerin korunması ve işlenmesinin bireyler üzerinde algısı ve etkileri
The perception and effects of the protection and processing of personal data in the banking sector on individuals
- Tez No: 524759
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLİN ERDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Veri, Güvenlik, Bankacılık, Müşteri Algısı, Data, Security, Banking, Customer Perception
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
İçinde bulunduğumuz bilgi çağında bilginin önemi ve değeri bir kez daha anlaşılmıştır. Günümüzde bilgi kavramı oldukça önemli bir kavramdır. Kişilere özgü bilgiler ise kişisel veriler olarak adlandırılmaktadır. Bunlar yaş, cinsiyet, telefon ve kimlik numarası, kredi kartı numarası gibi örneklenebilen bilgilerdir. Kişisel veriler bireyler için hassas bir niteliğe sahip olabilmektedir. Tüm dünya üzerinde önem teşkil eden bir konu olarak kişisel verilerin koruma altına alınması, artık giderek çok daha fazla dijitalleşen dünya açısından büyük bir gündem oluşmasına yol açmaktadır. Kişisel verilerin korunması işlevi, rutin hayatın bir gerçeği olarak gözler önüne serilmekle beraber ve bu vesile ile de birey yaşamının, özellikle yasal açıdan önemli bir bölümünü içermektedir. Bununla beraber mümkün olduğunca büyük ölçekli olarak bireylerin, sahip oldukları bilgilerin, dijital ve güvenilir şartlarda koruma altına alınması anlamına gelen bu işlev, hukuki zemin ile de sağlamlaştırılmak durumundadır. Bankalar ülke ekonomisine önemli faydalar sağlayan ekonomik kurumlardır. Her ülkede organize olmuş ve faaliyet gösteren bankalar mevcuttur. Bankalar yapısı gereği çok sayıda kayıtlı müşteriye sahiptir. Bu müşterilere ait bilgilerin korunması ve saklanması ve bu duruma karşı müşterilerin algıları bu çalışmanın temel konusunu oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the age of information we are in, the value and importance of information is once again understood. Today, the concept of information is a very important concept. Personally specific information is called personal data. These are examples of information such as age, gender, telephone and identity number, credit card number. Personal data may have a sensitive quality for the individual. The protection of personal data as a matter of importance all over the world is leading to a big agenda for an increasingly digitalized world. The function of protecting personal data is revealed as a reality of routine life, and by this means it contains an important part of the life of the individual, especially in terms of the law. However, this function, which means protecting individuals' information that they have on a large scale as much as possible under digital and reliable conditions, must also be strengthened by legal grounds. Banks are economic institutions that provide significant benefits to the country's economy. There are banks organized and operating in each country. It has a large number of registered customers in accordance with the bank structure. The protection and hiding of information belonging to these customers and the perceptions of customers against this constitute the main theme of this work.