'ALL on FOUR' tekniğinde implant tasarımının, implant ve çevresinde oluşan stresler üzerine etkisinin sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi
Investigation of the effect of implant design in 'ALL-onfour' technique on the stresses occur on and around theimplant with finite elements analysis
- Tez No: 524999
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHTAP MUĞLALI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: all-on-four, implant tasarımı, sonlu elemanlar analizi, kare yiv, payanda yiv, ters payanda yiv, V şekilli yiv, silindirik implant, konik implant, All-on-four, implant design, finite element analysis, square groove, butress groove, inverted butress groove, V-shaped groove, cylindrical implant, conical implant
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Bu çalışmada, ''all-on-four'' tekniğinde, implantlar üzerine uygulanan kuvvetler nedeniyle kemik ve implant üzerinde oluşan stresler ile implant tasarımı arasındaki ilişkinin deneysel olarak araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada konik ve silindirik gövde geometrisine sahip iki ana grup ve her grupta V, kare, payanda (butress) ve ters payanda (revers butress) olmak üzere dört farklı yiv şekline sahip dört alt gruptan oluşan toplam sekiz implant modeli grubu, akrilik hibrit protez ve dişsiz mandibula modeli bilgisayar ortamında deneysel olarak hazırlandı. İmplantlar ''all-on-four'' tekniğine göre mandibula modeline yerleştirilerek akrilik hibrit protez ile model tamamlandı. Alt premolar ve 1. molar dişlere 75o oblik olarak toplamda 300N kuvvet uygulanarak implantlar üzerinde oluşan Von Mises stresleri ve kortikal ve spongiyoz kemik üzerinde oluşan principal stres değerleri üç boyutlu sonlu elemanlar analizi ile elde edildi. Bulgular: Kare yiv şekilli implant üzerinde Von Mises streslerinin daha düşük olduğu, posterior implant çevresinde kortikal kemikte yine kare yiv şekilli implant modelinde daha az sıkışma kuvvetlerinin oluştuğu görüldü. Spongiyoz kemikte doğrudan bir ilişki tespit edilemedi. Konik gövde şekline sahip implantlar çevresinde sıkışma kuvvetlerinin silindirik gövde şekilli implantlara göre daha düşük seviyede oluştuğu gözlendi. Sonuç: Bu çalışmanın verilerine göre; ''all-on-four'' tekniği kullanılarak yapılan implant cerrahisinde, konik gövde şekilli ve özellikle posterior bölgede kare yiv şekilli implant kullanımının, implant ve çevreleyen kemik üzerinde daha az stres oluşturduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to investigate the relationship between the stresses that occur on bone and implant and implant design, in '' all-on-four '' technique experimentally. Material and Method: In this study, a total of eight groups of implant models that constitute of, two main groups with conical (tapered) and cylindrical (parallel sided) body geometry and four subgroups that has four different groove shapes as V, square, butress and reversible butress in each group, acrylic hybrid prosthesis and edentulous mandibular model, were experimentally created in a computer environment. Implants were placed in the mandibular model according to the“all-on-four”technique and the model was completed with an acrylic hybrid prosthesis. Von Mises stresses on the implants and principal stresses on the cortical and spongiose bones were obtained by a total force of 300N applied 75o obliquely to the premolar and 1. molar teeth, with 3D finite elements analysis. Results: It was observed that Von Mises stresses were lower on the square grooved implant and less compressive forces were formed again on the cortical bone around the posterior implant on the square grooved implant model. A direct relationship could not be determined with the spongiosis bone. Compressive forces around implants with conical body shapes were observed to be lower than those with cylindrical body-shaped implants. Conclusion: According to the data of this study; It has been observed that in implant surgery performed with“all-on-four”technique the use of conical body shape and especially in the posterior region square-grooved implant, results in less stress on the implant and surrounding bone.