XIX. yüzyıl Beytülmakdis'te (Kudüs-i Şerif Sancağı'nda) yabancı nüfuzu Kudüs'te İngiliz Konsolosluğu'nun kuruluşu
Foreign penetration in Islamic Jerusalem in the 19th century: The establishment of the British Consulate in Jerusalem
- Tez No: 525069
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KHALİD EL- AWAISI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Beytülmakdis, Kudüs, İngiltere, Konsolosluk, Misyonerler, İslamicjerusalem, Jerusalem, Britain, Consulates, Missinoaries
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Beytülmakdis stratejik konumu ve dini boyutundan dolayı batı ve doğu arasında bir savaş sebebi olmuştur. Batı ya da Hristiyan dünyası tarih boyunca Beytülmakdis'e hükmetmekle ilgilenmişlerdir. Nitekim haçlı seferinde ve yirminci yüzyıldaki İngiliz işgalinde olduğu gibi iki kez başarılı olmuşlardır. XIX. yüzyılda Napolyon'un Mısır'ı işgalinin ardından Beytülmakdis'e yönelmesiyle, bu bölge tekrar batının gündemine gelmiştir. İngiliz ilgisini tetikleyen Napolyon seferi, Mesih'in ikinci gelişine hazırlık olarak yahudileri Filistin'e“geri getirme”fikriyle birleşmiştir. Ayrıca Mehmed Ali Paşa'nın Mısır İsyanı'yla bölgenin tekrar tehlikeye düşmesinin yanı sıra batının etkisinin hissedileceği bir siyasi yönetime maruz kalmıştır. Bu dönemde Evanjelik Hristiyan gruplar, Kudüs'te bir İngiliz konsolosluğunun kurulması ile tezahür eden resmi siyasi temsil fikrini ileri sürmekte öncü olmuştur. Bu siyasi temsilcilik kuruluşun hemen ardından bu konsolosluğu bölgeye nüfuz etmede Avrupa ve bölge yahudilerini kullanarak bölgede nüfuz hareketlerini hızlandırmak ve başarılı bir sonuç elde etmek için kullanmışlardır. Nitekim İngilizler, bölgede batı menfaatine hizmet edecek tampon bir devlet kurulmasına hazırlık amacıyla, Yahudileri çıkarları doğrultusunda yönlendirmekte başarılı olmuşlardır.
Özet (Çeviri)
Due to its strategic position and religious dimension, Islamicjerusalem was a cause of war between west and east. The Western in other terms Christian world has been interested in ruling Islamicjerusalem throughout history. Indeed, they have succeeded twice in the Crusades er and in the British occupation of the twentieth century. After Napoleon's invasion of Egypt in the 19th century, re-invasion of Islamicjerusalem brought into consideration of western world after centuries. His campaign instigated British interest mingled with the idea of the“Restoration”of Jews to Palestine in preparation for the second coming of Christ. In addition, Mehmed Ali Pasha's rebellion in Egypt the region has been subjected to a political regime in which the influence of the west world can be felt again. Christian groups were the first to push forward the idea of official political representation, which was manifested with the establishment of a British consulate in Jerusalem, during the period. Immediately after this political representation, they used the European and Jewish Jews to penetrate the region and to achieve a successful outcome. Thus, the British were successful in manipulating the Jews in preparation for the establishment of a client-state that would serve western interest in the region.