Çocuklara Talim (1887-1888) ve Musavver Çocuk Postası (1923) dergilerinin çocuk eğitimine katkıları açısından incelenmesi
The analysing of the magazines çocuklara Talim (1887-1888) and Musavver Cocuk Postasi (1923) that contributes to the child education
- Tez No: 525262
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİKA KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuklara Talim, Musavver Çocuk Postası, Eski Harfli Çocuk Dergileri, Türkçe Eğitimi, Çocuk Eğitimi, Çocuklara Talim, Musavver Çocuk Postası, Child Magazines with Old letters. Turkish Education, Child Education
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu tez Tanzimat Dönemi'ne ait Çocuklara Talim ve Cumhuriyet Dönemi'ne ait Musavver Çocuk Postası dergileri üzerine bir çalışmadır. Çalışmada, bu dergilerin çeviri metinleri ve bu metinlerin Türkçe eğitimindeki yeri incelenmiştir. Çalışmanın amacı; eski harfli çocuk dergilerinin Türkçe eğitimine katkılarını araştırmaktır. Ayrıca, bu dergiler vasıtasıyla iki dönem arası farklılıkları ve paralellikleri tespit etmek ve çocuk edebiyatının dergi yayıncılığı yönüyle geçirdiği değişim hakkında bilgi edinmektir. Çocuk dergileri, yayınlandıkları dönemin sosyal yaşantısıyla ilgili bilgiler aktarır. Çocuk edebiyatına ve çocuk eğitimine katkıda bulunur. Bu iki durum sonucunda dergiler üzerine yapılan çalışmalara olan ihtiyaç artmıştır. Hazırladığımız çalışma Tanzimat ve Cumhuriyet Dönemi'ne sosyal ve edebî açıdan ışık tutması yönüyle de önemli görülmektedir. Çocuklara Talim ve Musavver Çocuk Postası dergilerinin yayımlandıkları dönemlerin sosyal ve kültürel özelliklerini yansıttığı görülmektedir. Dergilerde işlenen metin türleri ve değerler arasındaki farkların siyasi otoriteye göre değişim gösterdiği görülmektedir. Çocuklara Talim ve Musavver Çocuk Postası dergileri yayımlandıkları dönemin çocuklarını eğitim, kültür ve bilim anlamında gelişmelerine katkı sağlayarak onlara rehber oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis is a study on the Çocuklara Talim of the Tanzimat Period and Musavver Çocuk Postası magazines of the Republican period. In the study, translation texts of these magazines and their place in child education were studied. The aim of the study is to investigate the contributions of old- literary children's magazines to child education. It is also to determined the differences and parallels between the two journals and to learn about the changes that children's literature makes in publishing magazines. Children's magazines transmit information about the social life of the period they were published. Contributes to child literature and child education. As a result of these to cases, the need for studies on magazines has increased. The work we have prepared is also important in terms of keeping a light on the social and literary aspects of the Tanzimat and the Republican period. Çocuklara Talim and Musavver Çocuk Postası appear to reflect social and cultural characteristics of the periodicals published. The differences between the types of texts and values handled in the magazines seem to vary according to the political authority. Çocuklara Talim and Musavver Çocuk Postası magazines have been published, contributing to their development in terms of education, culture and science.