Çocuk gastroenteroloji bilim dalında yapılan karaciğer biyopsilerinin endikasyonlar, komplikasyonlar ve tanı açısından değerlendirilmesi
Evaluation of indications, complications and diagnosis of liver biopsies performed in the department of pediatric gastroenterology
- Tez No: 525268
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDAN TANCA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Biyopsi, karaciğer, çocuk, histopatolojik tanı, komplikasyon, Biopsy, liver, child, histopathological diagnosis, complication
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalında yapılmış olan karaciğer biyopsilerinin endikasyonları, klinik ve laboratuar veriler, ön tanı, histopatolojik tanıları ve gelişen komplikasyonlar açısından analizi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, 2008-2017 yılları arasında, Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı'nda ya da diğer bilim dallarında takipli olup çeşitli nedenlerle karaciğer biyopsisi yapılan hastaların bilgilerinin, geriye dönük ve kayıtlı veriler üzerinden incelenmesiyle yürütülmüştür. 0-18 yaş grubu arasında, karaciğer biyopsisi yapılan olgular, çalışma grubunu oluşturmuştur. Bulgular: Toplamda 264 hastaya biyopsi yapılmıştır. 78 hastaya klinik laboratuar incelemelerle spesifik ön tanı belirlenemeden biyopsi yapılmıştır. En sık görülen diğer endikasyonlar; %21,5 talasemi major hastalarında demir birikimi, %11,3 viral hepatit, %8 GVHH, %7,2 otoimmün hepatit, %5,7 Wilson Hastalığı, %5,3 neonatal kolestaz, %4,5 metabolik hastalıklar ve %2,3 toksik hepatittir. Biyopsi sonuçlarına göre en sık histopatolojik tanılar; 57 (%21,5) hastada talasemi majör nedeniyle oluşan demir birikimi, 30 (%11,4) hastada viral hepatit, 15 (%5,7) hastada otoimmün hepatit, 14 (%5,3) hastada toksik hepatit, 13 (%4,9) hastada çeşitli metabolik hastalıklar, 12 (%4,5) hastada Wilson Hastalığı, 11 (%4,2) hastada GVHH, 15 (%5,7) hastada çeşitli neonatal kolestazlar, 6 (%2,3) hastada steatohepatit olarak saptanmıştır. 4 (%1,5) hastada komplikasyon gelişmiştir. Bu komplikasyonlar; 2 hastada kanama, 1 hastada karın duvarında hematom, 1 hastada da işlem sırasında KPR ile dönen solunum arresti şeklinde gerçekleşmiştir. Sonuç: Çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçlar, özellikle endikasyonlar ve histopatolojik tanıların sıklığı anlamında biyopsi yapılan çocukları inceleyen diğer çalışmalardaki verilerle sıklık açısından farklılıklar taşımaktadır. Ülkelerin sosyoekonomik düzeylerinin aynı olmaması, popülasyonların farklı genetik ve metabolik hastalıklara yatkınlıkları, çalışmalarda hastaların yaş gruplarının aynı olmaması gibi sebeplerden dolayı bu farklılıkların olabileceği düşünülmüştür. Çalışmamızdaki sonuçlara göre, klinik ve laboratuar incelemelerle ön tanı koyulamayan hastalarda biyopsi sonucunda da %73,4 oranında spesifik hastalık bulguları elde edilememiştir. Buradan biyopsinin kesin tanı koymadaki önemi anlaşılmakla birlikte, klinik ve laboratuar incelemelerin de son derece önemli olduğu sonucu çıkmaktadır. Merkezimizde biyopsi yapılan hastalarda literatürdeki verilere göre daha az oranda komplikasyon görülmüştür. Çalışmamız 9 yıllık süreçte yapılan karaciğer biyopsisi sonuçlarının tanımlanması açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the indications, clinical and laboratory data, preliminary diagnosis, histopathological diagnosis and complications of liver biopsies performed in the Department of Pediatric Gastroenterology. Materials and Methods: The study was conducted between 2008-2017 on the basis of retrospective and recorded data of patients who were followed up in the Department of Pediatric Gastroenterology or other sciences and underwent liver biopsy for various reasons. The study group consisted of patients who underwent liver biopsy between 0-18 years of age. Results: A total of 264 patients underwent a biopsy. 78 patients underwent a biopsy without specific pre-diagnosis with clinical and laboratory examinations. Other common indications are; 21,5% Iron accumulation in thalassemia major patients, 11,3 %viral hepatitis, 8% GVHD, 7.2% autoimmune hepatitis, 5,7% Wilson disease, 5,3% neonatal cholestasis, 4,5% metabolic diseases and 2,3% toxic hepatitis. According to biopsy results, the most common histopathological diagnoses are; 57 (21,5%) patients had iron accumulation due to thalassemia major, 30 (11,4%) patients had viral hepatitis, 15 (5,7%) patients had autoimmune hepatitis, 14 (5,3%) patients had hepatitis, 13 ( 4,9%) patients had various metabolic diseases, 12 (4,5%) patients had Wilson's disease, 11 (4,2%) had GVHD, 15 (5,7%) had various neonatal cholestasis, 6 (2,3%) patients had steatohepatitis. Complications occurred in 4 (1,5%) patients. These complications; 2 patients had bleeding, 1 had hematoma in the abdominal wall, and 1 had respiratory arrest who returned with CPR. Conclusion: The results we obtained from our study differ in terms of frequency with data from other studies examining children who underwent biopsy, especially in terms of indications and histopathological diagnoses. It is thought that these differences may be due to the fact that the socioeconomic status of countries is not the same, the populations are predisposed to different genetic and metabolic diseases and the age groups of the patients are not the same. According to the results of our study, 73,4%of patients did not have specific disease findings who could not be pre-diagnosed by clinical and laboratory examinations. It is concluded that, with the importance of biopsy in definitive diagnosis, clinical and laboratory investigations are also very important. In our center, patients who underwent biopsy had less complication than the literature. Our study is important in terms of defining the results of liver biopsy performed in 9 years period.