Alâuddîn el-Üsmendî'nin (Ö. 552/1157) Ṭarîḳatü'l-Ḫilâf adlı eserinde fıkhî istidlâl
Alāuddīn al-Usmendī's fikhî istidlāl in his work Tarīqatu'l-Hilāf
  1. Tez No: 525299
  2. Yazar: KADİR DEMİROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İRFAN İNCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hilâf, Üsmendî, İstidlâl, Cessâs, Serahsî, Khilāf, Usmendī, Istidlāl, Cessās, Serahsī
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Üsmendî'nin hayatı ve eserleri ele alınmış Ṭarîḳatü'l-ḫilâf fi'l-fıḳh beyne'l-e'immeti'l-eslâf isimli eseri tanıtılmıştır. İkinci bölümde ise Üsmendî'den önceki ileri gelen bazı usûlcülerin istidlâl tanımlarına ve eserlerinde yer verdikleri istidlâl türlerine değinilmiş, Üsmendî'nin Ṭarîḳatü'lḫilâf'ta kullandığı istidlâl türleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise Ṭarîḳatü'l-ḫilâf'ta tartışılan konular içinden dört örnek seçilmiş ve bunlar, Ṭarîḳatü'lḫilâf'taki işleniş şekli ve kullanılan istidlâl çeşitleri açısından Cessâs'ın Şerḥu muḫtaṣari'ṭ-Ṭaḥâvî ve Serahsî'nin el-Mebsûṭ adlı eserleriyle mukayese edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study consists of three chapters. In the first chapter, a short biography and a list of the works of Usmendī were given with an emphasis on his work Ṭarīqatu'l-ḫilāf fi'lfiqh beyne'l-e'immeti'l-eslāf. In the second chapter, definitions of istidlāl made by some of the leading jurists before Usmendī, and the different types of istidlāl used and discussed in their works were introduced. In the same chapter it was also attempted to determine the types of istidlāl used by Usmendī in legal discussions presented in Ṭarīqatu'l-ḫilāf. In the third chapter four examples from Usmendi's Ṭarīqatu'l-ḫilāf were selected and discussed in terms of the types of istidlāl and compared with Cessās in his work Sharḥu muḫtaṣari'ṭ-Ṭaḥāvī fi'l-fiqhi'l-Ḥanefī an with Serahsī in his work al-Mebsūṭ.