Bir konvansiyonel raylı sistemin elektrifikasyon süreci
Electrification process of conventional railway system
- Tez No: 525301
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN KARAMANCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: AC sistem, DC sistem, Üçüncü ray, Kateneri, Yükek hızlı tren, AC system, DC system, Third rail, Catenary, High-speed railway
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Raylı Sistemler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Açık olduğu gibi, her ülkenin ve toplumun ekonomik büyümesinde, ulaşım sistemi vardır. Bu sistemler karayolu, demiryolu, hava ve su taşımacılığını içermektedir. Bu sistemlerin her birinin kendine özgü özellikleri vardır. Bu ulaşım sistemleri arasında demiryolu sisteminin önemi her geçen gün artmaktadır. Enerji kaynağına göre, demiryolu sistemleri farklı tiplere sahiptir. Buhar, dizel, elektrik ve hibrid sistemler, enerji türlerine göre demiryolu tipleridir. Günümüzde bu sistemler arasında buharlı demiryolu çok az ülkede kullanılmaktadır ve bazı ülkelerde turistik amaçlı kullanılmaktadır. Dizel sistem bazı ülkelerde ve konvansiyonel demiryolu ağlarında kullanılmaktadır. Bu sistemler arasında elektrikli demiryolu yaygın olarak kullanılmaktadır ve tüm yüksek hızlı hatlarda (YHT) enerji kaynağı elektriktir. Bazı ülkelerde konvansiyonel hatlar, yüksek hızlı hatlara yükseltilir. Bu nedenle dizel lokomotifler, elektrikli lokomotiflere dönüştürülür. Bu tür sistemler, hibrid sistem olarak adlandırılan elektrik ve dizel kaynakları tarafından çalaştırılmaktadır. Elektrik kaynağı demiryolu elektrifikasyonu için AC ve DC sistemleri şeklindedir. Bu sistemlerin herbiri olumlu ve olumsuz yönlere sahiptir. Tramavay, Metro ve diğer şehir içi demiryolu sistemleri için DC ve hızlı ve yüksek hızlı hatıları için AC sistemi önerilmektedir. DC sistemi bir havai hatı (katener sistemi) veya üçüncü bir ray ile çalışır ancak AC sistemi sadece havai hatı sistemi tarafından beslenir. Elektrikli raylar, diğer raylı sistemlere göre daha avantajlıdır. Tez çalışmam sırasında konvansyonel demiryolu hatlarının elektrifikasyonunun çeşitli önceliklere sahip olduğu çıkarımına varmış bulunmaktayım, söz konusu çıkarımlar arasında yer alan öncelikler şu şekildedir: Çevre kirletmeyen, daha dayanıklı ve daha uzun süreli kullanım, enerji tasarrufu ile çok yüksek bir hız, daha kısa ve daha rahat bir seyahat ile ağır yüklü taşınmasını vb.
Özet (Çeviri)
SUMMARY As it obvious, in each country's and society's economic growth, transportation systems play a key role. There are four types of transportation systems around the world. These systems include road, railway air and water transport. Each of these systems has its own characteristics. Among these transportation systems, the importance of the rail system is increasing day by day. Regarding to the energy source, railway systems have different types. Steam, diesel, electrical and hybrid systems are railway types according to energy source. Nowadays, among these systems, steam railway is used in very few countries and is used in some countries for touristic purposes. The diesel system is used in some countries and in conventional railway networks. Among these systems, the electric railway is widely used and on all high speed tracks the source of power is electricity. In some countries, conventional tracks are upgraded to high speed tracks. Because of this the diesel locomotives are converted to electric locomotives. These kinds of systems are powered both by electric and diesel sources which is called Hybrid system. The electric source is DC and AC for railway electrification and each of these systems has positive and negative points. For tram and other city railway systems DC, and for high-speed and very high-speed railways AC is suggested. The DC system is powered by an overhead line (catenary system) or by a third rail, but the AC system is fed up just by the overhead system. Electric rail has more advantages compared to other rail systems. During the work of this topic I came to the conclusion that the electrification of the convatinonal railway line has many advantages such as: It does not pollute the environment, it is more durable and long-lasting, maintenance is easier, saves energy and has a very high speed, reduces travel time, is comfortable for travel and enables fast transport of heavy loads.