İlaç ambalajı tasarımlarında karşılaşılan özgünlük sorunları ve uygulama çalışmaları
Specificity problems encountered in drug packaging design and application studies
- Tez No: 525337
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜLFÜKAR SAYIN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, İlaç Ambalajı Tasarımı, Ambalaj Tasarımı, Fraktal Sanat, Fraktal Tasarım, Görsel İletişim Tasarımı, Graphics Design, Pharmaceutical Packaging Design, Packaging Design, Fractal Art, Fractal Design, Visual Communication Design
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
İlaç Ambalajı, grafik tasarım açısından çok fazla irdelenmeyen, özellikle ülkemizde, grafik tasarım niteliği pek göz önünde bulundurulmayan bir görsel iletişim ortamıdır.“İlaç Ambalajı Tasarımlarında Karşılaşılan Özgünlük Sorunları ve Uygulama Çalışmaları”başlıklı bu tezde, ilaç ambalajlarının tasarım sorunları özgünlük bağlamında irdelenip sorunları belirlenerek geliştirilen çözüm önerilerinden hareketle, işlevlerinden de ödün verilmeden özgün ilaç ambalajları tasarlanması amaçlanmıştır. İlk bölümde ambalaj tasarımının ne olduğu ve ne işe yaradığına kısaca değinilmiş, grafik tasarım ilke ve öğelerinin ambalaj tasarımındaki yerinden ve etkisinden söz edilmiştir. İkinci bölümde, ambalaj tasarımının gelişiminden ve ilaç ambalajı tasarımının ortaya çıkışından, gelişen teknolojinin ambalaja etkilerinden söz edilmiştir. Üçüncü bölümde ise ilaç ambalajı tasarımının ne olduğundan ve öneminden söz edilmiş, işlevlerine, gereksiz ilaç kullanımındaki etkilerine ve özgünlüğüne değinilmiştir. Bazı ilaç ambalajı tasarımları irdelenmiş ve grafik tasarım açısından nasıl daha iyi olabileceği, nasıl daha özgünleşebileceği tartışılmıştır. Dördüncü ve son bölümde ise ilaçları için ambalaj tasarlamak üzere üretici üretici kuruluş olarak seçilen Abdi İbrahim firması ele alınmış, firmanın bazı ilaçları ve farklı ambalaj yaklaşımları hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca, Abdi İbrahim markası için tasarlanan ilaç ambalajlarındaki dizgesel uygulamalarda kullanılan ögeler ile bu ögelerin yer ve boyutları hakkında bilgiler verilmiş, tasarlanmış olan fraktal uygulamalarının yaratılışı ve ambalaj üzerindeki konumlandırılışları ile ilgili açıklamalarda bulunulmuştur. Geliştirilen bu yeni ilaç ambalajı tasarımları, firmanın farklı işlev ve formdaki ilaçları için uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Pharmaceutical Packaging is a visual communication environment which is not thoroughly examined in terms of graphic design and whose graphics design qualities are not thoroughly considered, especially in our country. In this thesis titled“Issues of Originality Encountered in Pharmaceutical Packaging Designs and Application Studies”, it was aimed to design original pharmaceutical packaging based on the solution recommendations developed by examining the design issues of pharmaceutical packaging in terms of originality and determining their problems, without also compromising the functionality. In the first part, what the packaging design is and what it works for, as well as the place and effect of the graphic design principles and elements on the packaging design is briefly discussed. In the second part, the development of the packaging design and the emergence of the pharmaceutical packaging design, as well as the effects of the developing technology on the packaging are mentioned. In the third chapter, what the pharmaceutical packaging design is and its importance, as well as its functions, its effects on unnecessary pharmaceutical use and its originality were discussed. Some pharmaceutical packaging designs as well as how they can be better in terms of graphic design and how they can be made more original is discussed. In the fourth and last chapter, Abdi İbrahim company, which is selected as a pharmaceutical manufacturer for designing packaging for pharmaceuticals, has been discussed and information is given regarding certain pharmaceuticals and different packaging approaches of the company. In addition, information is given regarding the elements used in the systematic applications of pharmaceutical packaging designed for Abdi İbrahim brand as well as the position and dimensions of these elements, and explanations were made regarding the creation of fractal applications and their positioning on the packaging. These new pharmaceutical packaging designs developed are applied to the company's pharmaceuticals with different function and form.