Karotis arterlerin görüntülenmesinde DSA ve kontrastsız MRA bulgularının karşılaştırılması
Comparison of DSA and non-enhanced mra findings in carotid artery imaging
- Tez No: 525407
- Danışmanlar: PROF. DR. UMMAN NUREDDİN SANLIDİLEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ekstrakranial karotis arterler, kontrastsız MR anjiyografi, dijital substraksiyon anjiyografi, Extracranial carotid arteries, non-enhanced MR angiography, digital subtraction angiography
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç:Bu çalışmanın amacı, ekstrakranial karotis arterlerin görüntülenmesinde kontrastsız MRA ile altın standart olan DSA bulgularını karşılaştırarak kontrastsız MRA'nın tanısal etkinliğini ve doğruluğunu araştırmaktır. Gereç ve Yöntem:Çalışma kapsamında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji anabilim dalında Ocak 2012 – Nisan 2018 tarihleri arasında boyunda karotis arterlerine yönelik DSA ve kontrastsız MR anjiografi incelemelerinin her ikisi de yapılmış olan 23 hastanın görüntüleri PACS arşiv sistemindenretrospektif olarak değerlendirildi. Darlık oranları NASCET kriterlerine göre hesaplanarak“normal”,“< % 50 darlık”,“% 50-69 arası darlık”,“≥ % 70 darlık”ve total oklüzyon olarak derecelendirildi. Bulgular: Çalışma kapsamına alınan 23 hastanın 13'ü (%56.5) kadın, 10'u (%43.5) erkek idi. Hastaların ortalama yaşı 58.5 (29-84 aralığında, median değeri 60) olarak hesaplandı. Altın standart DSA'ya göre kontrastsız MRA incelemesi için İKA anlamlı darlıklarını(>%50) saptamada sensitivite %78, spesifite %97, PPD %88, NPD %95 ve tanısal doğruluk oranı %93 olarak hesaplanmıştır. İKA kritik darlıklarını(>%70) saptamada kontrastsız MRA'nın sensitivitesi %86, spesifitesi %100, PPD %100, NPD %98 ve tanısal doğruluk oranı %98 olarak hesaplanmıştır. Sonuç:Kontrastsız MRA, bulunan yüksek sensitivite ve spesifite değerleri ile aterosklerotik karotis arter hastalığı görüntülenmesinde güvenle kullanılabilecek tarama yöntemidir.
Özet (Çeviri)
Purpose:The purpose of this study was to investigate the diagnostic efficacy and accuracy of non-enhanced MRA by comparing the non-enhanced MRA imaging with the gold standard DSA findings in imaging of extracranial carotid arteries. Materials and Methods: Between January 2012 and April 2018, the images of 23 patients who underwent DSA and non-enhanced MR angiography for the carotid arteries in the neck were evaluated retrospectively from the PACS archive system. Stenosis rates were calculated according to the NASCET criteria, and were rated as normal, 50%) for non-enhanced MRA examination according to the gold standard DSA. The sensitivity of the non-enhanced MRA was 86%, specificity was 100%, positive predictive value 100%, negative predictive value 98% and diagnostic accuracy rate was 98%. Conclusion: Non-enhanced MRA imaging is a safe method for the detection of atherosclerotic carotid artery disease with high sensitivity and specificity.