Gebe kadınların uyku sorunları ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının belirlenmesi
Determination of sleep problems and healthy lifestyle behaviours of pregnant women
  1. Tez No: 525563
  2. Yazar: HATİCE YEŞİLKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA GÖLBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, uyku kalitesi, sağlıklı yaşam biçimi davranışları
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Kadın yaşamının dönüm noktalarından biri olan gebelik, biyo psikosoyal değişimlerin yaşandığı ve kadının bu değişimlere sağlıklı bir şekilde uyum yapmasını gerektiren gelişimsel bir olaydır. Sağlıklı çoğu kadın gebelikte meydana gelen değişimleri tolere edebilirken, bazı kadınlar hastanede yatmalarını gerektirmeyen ancak günlük yaşam aktivitelerini olumsuz etkileyebilecek sorunlar yaşamaktadır. Uyku sorunları bunlardan biridir. Uyku sorunları dahil gebelikte yaşananan rahatsızlıları en aza indirmek için kadının sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını benimsemesi ve uygulaması önemlidir. Sağlıklı yaşam biçimi davranışları hem anne adayının sağlığının korunması ve sürdürülmesi hem fetüsün sağlığı için temel oluşturacaktır. Bu noktadan hareketle araştırma; gebe kadınların uyku sorunları ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Polikliniğine başvuran gebe kadınlar oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemine alınacak kadın sayısı, evrenin belirli olduğu durumlarda olayın sıklığı incelenmek istendiğinde kullanılan formül yardımıyla hesaplanmış (N=3728, p=0.50, q=0,50, d=0,05, t=1,96) ve 349 olarak bulunmuştur. Belirlenen sayıdaki örneklem hastanenin Kadın Doğum Polikliniğine gebelik kontrolü için başvuran 8. ile 40. haftalar arasında olan ve çalışmaya katılmayı kabul eden gebe kadınlar arasından seçilmiştir. Araştırmanın verileri Gebe Kadınların Tanıtıcı Özellikleri Formu (EK-1), Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) (EK-2), Uykusuzluk Şiddeti İndeksi (UŞİ) (EK-3), Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II (SYBDÖ II) (EK-4) ile toplanmıştır. Veriler bilgisayar ortamında SPSS 20,0 programında değerlendirilmiştir. Sayımla elde edilen veriler frekans dağılımı, ölçümle edilen veriler ortalama ve standart sapma ile gösterilmiştir. Ölçümle elde edilen verilerin normal dağılıma uygunluğu Kolmogrov Smirnov testi ile değerlendirilmiştir. Verilerin istatistiksel analizinde bağımsız gruplara t testi, Mann-Whitney U testi, Varyans analizi, Kruskall Wallis varyans analizi, ki-kare testi ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p0,05). Kadınların SYBDÖ II toplam puan ortalaması 124,95±20,13 olarak belirlenmiştir. Gebe kadınların bazı bireysel özelliklerine göre SYBDÖ II puan ortalaması incelendiğinde aile tipi, çalışma durumu, gelir düzeyi, eğitim durumu ve yaşanılan yere göre SYBDÖ II puan ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir (p0,05). Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar gebelerin yarıya yakınında uykusuzluk sorunu olduğu ve yarısından fazlasının uyku kalitesinin kötü olduğunu göstermiştir. Gebelik trimestiri ve önceki gebeliğinde uyku sorunu yaşamış olma mevcut gebelikteki uyku kalitesini etkilemektedir. Kadınların SYBDÖ II puan ortalaması orta düzeyde olup, çekirdek ailede yaşayan, lise ve üzeri eğitim düzeyine sahip, çalışan, il / ilçede yaşayan, geliri giderine denk ya da fazla olan, gebeliğini planlayan, primigravida olan ve gebelik öncesi sağlık kontrolü yaptıran kadınların puan ortalaması daha yüksektir. Bu sonuçlar doğrultusunda gebe kadınların sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını geliştirmeye yönelik programların düzenlenmesi, özellikle stres yönetimi konusuna önem verilmesi, ilk ve son trimestirde olan ve uykusuzluk sorunu öyküsü olan kadınların uyku sorunları açısından öncelikli olarak ele alınması önerilir.
Özet (Çeviri)
Pregnancy is one of the most important milestones of women's life which is a developmental phenomenon that requires biopsychosocial changes and requires women to adapt to these changes in a healthy way. While most healthy women can tolerate changes that occur during the pregnancy, some women experience problems that do not require hospitalization but may adversely affect their daily life activities. Sleep problem is one of these problems that are mentioned in the previous sentence. In order to minimize the inconvenience experience during the pregnancy, including sleep problems, it is important that women adopt and practice healthy lifestyle behaviours. Healthy lifestyle behaviours will be the basis for both the protection and maintenance of the health of the mother and the health of the fetus. From this point of research; the aim of this study was to determine the sleep problems and healthy lifestyle behaviours of pregnant women. The population of the study consisted of pregnant women who applied to Cumhuriyet University, Health Services Application and Research Hospital Obstetrics and Gynaecology Clinic. When it is desired to examine the frequency of the event and when the universe is specific, the number of women to be taken into the sample of the study is calculated by using the formula (N=3728, p=0,50, q=0,50, d=0,05, t=1,96) and the result is found as 349.The determined number of samples were selected from the pregnant women between 8th and 40th weeks who applied for pregnancy control at the Obstetrics and Gynaecology Clinic of the hospital and agreed to participate in the study. The data of the study were collected with The Descriptive Characteristics Form of the Pregnant Women (Appendix-1), The Pittshburg Sleep Quality Index (PSQI) (Appendix-2), The Insomnia Severity Index (ISI) (Appendix-3), and Healthy Lifestyle Behaviour Scale II (Appendix-4). The data were evaluated in computing environment by using SPSS 20,0 program. The data that were obtained by counting were given by frequency distribution, and the data that were obtained by measurement were shown by mean and standard deviation. The normal distribution of the data that were obtained by measurement was evaluated with Kolmogrov-Smirnov test. T test, Mann-Whitney U test, Variance Analysis, Kruskall Wallis Variance analysis and Chi-Square Test were used for statistical analysis of the data and independent groups.Statistical significance level was considered to be p 0,05). The mean total Healthy Lifestyle Behaviour Scale II score of women was determined to be 124,95±20,13.