Evlilik uyumu ile kişilik özellikleri ve mizaç arasındaki ilişkinin incelenmesi
The examined of relationship between temperament, personality treat and marital harmony
  1. Tez No: 525716
  2. Yazar: AYŞE KUZU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BİLİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik Uyumu, Kişilik Özellikleri, Mizaç, Marriage compatibility, Personality characteristics, Temperament
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Giriş:Evlilik iki kişinin, yasal zeminde onaylanmış yolla birlikte yaşamaya devam etmesidir. Evliliğin zorunlu ve gönüllü niteliklerinin bir dengeye ulaşması olayı evlilik uyumu olarak tanımlanmaktadır. Kişilik ise; bireyin kendinde var olan özellikleri ile çevresi arasında geliştirdiği ilişkilerin meydana getirdiği davranışlar toplamıdır. Bunların yanı sıra mizaç ise bir kişinin yaşam boyunca değişmeyen genetik ve doğuştan gelen sabit özellikleridir. Yapılan bu çalışmada ise bahsedilen bu değişkenlerden yola çıkarak evlilik uyumu ile kişilik özellikleri ve mizaçları arasındaki ilişki incelenmiştir. Amaç:Bu çalışmanın amacı evli bireylerde kişilik özelliklerinin ve mizaçlarının evlilik uyumunun sağlanmasında anlamlı bir etkisinin olup olmadığını saptamaya çalışmaktır. Bununla berabersosyo-demografik bazı özelliklerin de evlilik uyumunun ile ilişkili olup olmadığının araştırılması da amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmada Kişisel Bilgi Formu, Evlilikte Uyum Ölçeği, Mizaç Tarzları Ölçeği ve Eysenck Kişilik Anketi kullanılmıştır. Kullanılan ölçme aracıyla elde edilen veriler, alt amaçlara uygun istatistiksel tekniklerle analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen veriler SPSS for Windows 21.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotları (sayı, yüzde, ortalama, standart sapma) kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma dahilinde kişisel bilgi formunu ve anket sorularını yanıtlayan bireylerin 50'si kadınlardan ve 50'si erkeklerden oluşmaktadır. Bireylerin yaş ortalaması 38.52±11.02 yıl olup, eşlerinin yaş ortalaması 38.85±10.92 yıl olduğu, çalışmayan kadınlardan %65'i eşiyle flört ederek evlendiği, %82'si ailesinin gelir düzeyi orta olduğu, %56'sı üniversite mezunu olduğu, %51'inin eşi üniversite mezunu olduğu, %73'ü herhangi bir işte çalışmakta olduğu, %30'unun eşi serbest meslekle uğraşmakta olduğu, %54'ünün 2 tane ve üzerinde çocuğu olduğu, 53'ünün evlilik süresi 0-10 yıl arası olduğu, %90'nının evliliklerinden memnun oldukları, %89'unun cinsel yaşamlarından memnun oldukları, %77'si eşiyle ev içindeki sorumlulukları paylaştıkları, %82'si eşiyle sorunlarını paylaştıkları ve %41'inin eşinin ailesine karşı tutumunun koruyucu olduğu görülmüştür. Sonuçlar: Evliliğini eşiyle flört ederek yapmış olan bireylerin dışa dönüklük ölçeğinden aldıkları puanları evliliğini görücü usulü olarak yapmış olan bireylerin dışa dönüklük ölçeğinden aldıkları puanlara oranla daha yüksek olduğu saptanmıştır. Evliliğini eşiyle flört ederek yapmış olan bireylerin evlilik uyumu ölçeğinden aldıkları puanları evliliğini görücü usulü olarak yapmış olan bireylerin II evlilik uyumu ölçeğinden aldıkları puanlara oranla daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bireylerin dışa dönüklük ölçeğinden aldıkları puanlar arttıkça bireylerin evlilik uyumu ölçeğinden aldıkları puanlar da artmakta olduğu görülmüştür. Bireylerin nörotisizm ve psikotisizm ölçeklerinden aldıkları puanlar arttıkça bireylerin evlilik uyumu ölçeğinden aldıkları puanlar düşme olduğu görülmüştür. Bireylerin zarardan kaçınma ölçeğinden aldıkları puanlar arttıkça bireylerin evlilik uyumu ölçeğinden aldıkları puanlar düşme olduğu görülmüştür. Bireylerin iş birliği yapma ölçeğinden aldıkları puanlar arttıkça bireylerin evlilik uyumu ölçeğinden aldıkları puanlar da artmakta olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction: Mariage is that relationship between two people which is approved by legally. Marriage compatibility described as reaching a balancing with obligatory and voluntary quality. Personality is total of behaviours with personal characteristics and relationship with enviromental. As well as among these temperament is stabil quality which never changes during life. In this study considering mentoined variables, examined relationship between marriage compatibility and temperament, personality. Aim: Aim of the this study examine to effect of personal characteristics and temperament on married people. With all these aimed to examine relationship between on marriage compatibility. Method: Informed concept, compliance scale for marriage, humor styles scale, Eysenck personality questionnaire are used in this study. Datas obtanied with measuring instruments analyzed with statistical techniques which appropriate subpurposes. Datas obtanied measuring instruments were coded and transfered to SPSS (Statistical Package For Social Sciences) using by 21.0 windows program on computer and Statistical operations used. During evaluating datas, descriptive statistical methods were used. Results: 50 women and 50 men has participated in this study. Average of the ages are 38.52 ±11.02 years, average of the couples are 38.85±10.92 years, 65 participants were getting married by flirting with their couple, 82 participants' income rate is middle, 56 participants are graduated from university, 51 participants' partner was graduated from university, 73 participants employed, 30 participants' partner have self-employed, 54 participants have 2 or more children, 53 participants' duration of marriage is between 0 and 10 years, 90 participants are happy with their marriage, 89 participants are happy with their sexual life, 77 participants are sharing responsibilities for house, 82 participants are sharing problems with their partner, 41 participants are protector for their famliy has determined. Conclusion:People who have made their marriage by flirting with their partner's point of scale outwardness was higher than people who have made their marriage by arranged. people who have made their marriage by flirting with their partner's point of marriage compatibility was higher than people who have made their marriage by arranged. When scale of outwardness' point increases marriage IV compatibility's point increases as well. When participants' neuroticism and psychoticism's point of scales increase marriage compatibility's point decreased. When participants' points of avoidancescale increases, marriage compatibility's point decreased. When participants' points of cooperation scale increases, marriage compatibility's point increased as well.