Muhammed b. Süleymân el-Hukrî'ye ait en-Nücûmü'z-Zâhira fi's-Seb'ati'l-Mütevâtira adlı eserin edisyon kritiği ve kırâat ilmi açısından değerlendirilmesi
The textual criticism and the qiraat evaluation of the work en Nucûmu'z-Zâhira fi's-Seb'ati'l-Mutevâtira By Muhammad b. Sulaimân el-Hukrî
- Tez No: 525732
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAMİ KILINÇLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: kırâat-ı seb'a, el-Hukrî, en-Nücûmü'z-zâhira, qiraat seb'ah, al-Hukrî, an-Nucûmu'z-zâhira
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 281
Özet
Bu çalışma, hicri sekizinci yüzyılda yaşamış; Mısır, Medine ve Kudüs gibi büyük İslam beldelerinin ilmi ve kültürel havzasında bulunarak dönem dönem devlet kademelerinde idarecilik ve kadılık yapmış olan, Fıkıh, Nahiv ve Kıraat alanındaki eserleriyle öne çıkan Mısırlı âlim Şemsüddîn Muhammed b. Süleymân el-Hukrî'nin hayatını tabakat ve rical kaynaklarından hareketle bütün yönleriyle ortaya koymakta; kırâat ilmine dair ona izafe edilen en-Nücûmü'z-zâhira fi's-seb'ati'l-mütevâtira adlı yazma eserin edisyon kritiğini yapmakta ve kırâat ilmi açısından değerlendirmektedir. İki bölümden oluşan çalışmanın giriş bölümünde müellifin hayatı ve ilmi çalışmaları ele alınmıştır. İkinci bölümde eserin nüsha örnekleri ve kütüphane kayıtları hakkında bilgi verilmiştir. Bu bölümde eser hakkında bilgi verilerek içeriği, üslubu ve kaynakları kıraât ilmi açısından değerlendirilmiştir. Ayrıca tahkik metninde takip edilecek usul hakkında da bilgi verilmiştir. Son olarak eserin tahkikli metni ortaya konmuş ve böylece çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study deals with the textual criticism and the qiraat evaluation of the work an-Nücûmü'z-zâhira fi's-seb'ati'l-mütevâtira by Muhammad B. Sulaimân al-Hukri. An-Nücûmü'z-zâhira reveals the life of Sulaiman al-Hukri in all its aspects from the perspective of tabaqat and rijal resources; and it also evaluates the work in terms of qirâat science. The Egyptian scholar al-Hukri lived in the eighth century. Al-Hukri stayed in the scientific and cultural basins of major Islamic towns such as Egypt, Medina and Jerusalem. Al-Hukri, who stands out with his works in the field of Fiqh, Nahw and Qiraat, acted as a manager and a judge in different periods at the state level. In the introductory part of the two-part work, the author's life and his studies are discussed. In the second part, the information about the copies of the work and their library records are given. In this part, the work is evaluated in terms of content, style and resources and the work is evaluated in terms of qirâat science. Moreover, the information and the tahqiq method are given. Giving the tahqiq text of the work in the last completes this study.