Kapalı ceza infaz kurumlarında kalan tutuklu/hükümlülerin fiziksel uygunluk ve fiziksel aktivite düzeyleri Gaziantep ili örneği
The level of physical activity and physical fitness of the prisoners/cons at closed penitentiary institutions: The sample of Gaziantep province
- Tez No: 525744
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA SARAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, fiziksel uygunluk, cezaevi, mahkum, serbest zaman, Physical activity, physical fitness, prison, inmate, leisure time
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu araştırmanın amacı Gaziantep L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bulunan tutuklu/hükümlülerin fiziksel aktivite ve fiziksel uygunluk düzeylerinin, mahkûmların yaş ve alınan ceza süresine göre farklılaşıp farklılaşmadığını ve cezaevinde geçirilen süre ile ilişkisini belirlemektir. Araştırmaya 463 erkek tutuklu/hükümlü katılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 30.05 (SS= 8.66) olarak belirlenmiştir. Araştırmada veri toplamak amacı ile Kişisel Bilgi Formu, Serbest Zaman Egzersiz Anketi ve Fiziksel Uygunluk Anketi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında veri toplanmadan önce gerekli etik kurul onayı ve izinler resmi kurumlardan alınmıştır. Araştırmaya yalnızca gönüllü olan tutuklu/hükümlüler dahil edilmiştir. Araştırma bulguları tutuklu/hükümlülerin fiziksel aktivite düzeyleri arasında yaş grupları açısından fark bulunmuş; 30 yaş ve altındaki tutuklu/hükümlülerin fiziksel aktivite düzeyi, yaşı 41 ve üzeri olan tutuklu/hükümlülerden daha yüksek çıkmış, ancak 31-40 yaş arasındaki mahkûmların fiziksel aktivite düzeyi diğer iki yaş grubu ile benzer çıkmıştır. Tutuklu/hükümlülerin fiziksel aktivite düzeylerinin alınan ceza açısından bir fark yaratmadığı görülmüştür. Genel olarak değerlendirildiğinde ise tutuklu/hükümlülerin fiziksel aktivite düzeyi“aktif”(30 yaş ve altı) ve“orta düzeyde aktif”(31-40 yaş arası, 41 yaş ve üzeri) olarak bulunmuştur. Fiziksel uygunluk açısından yaş gruplarının birbirinden farklı oldukları gözlenmiştir. Yaş arttıkça fiziksel uygunluk düzeyinin azaldığı saptanmıştır. Yaşı daha genç olan tutuklu/hükümlülerin fiziksel uygunluk düzeyleri daha yüksek çıkmıştır. Alınan ceza süresi açısından, fiziksel aktivite düzeyi fark ortaya koymuş ve ceza süresi 10 yıl ve altında olan tutuklu/hükümlülerin fiziksel uygunluk düzeyi, ceza süresi 11-20 yıl arası ve 21 yıl ve üzerinde olanlardan daha yüksek bulunmuştur. Ancak genel olarak her üç ceza süresi grubundaki tutuklu/hükümlülerin fiziksel uygunluk düzeyleri“inaktif/aktif değil”olarak ortaya çıkmıştır. Elde edilen bulgular mahkûmların beyanları doğrultusunda fiziksel aktivite düzeyini yüksek gösterirken, fiziksel uygunluk düzeyinde aynı olumlu bulguyu işaret etmemektedir. Bu nedenle tutuklu/hükümlülerin fiziksel uygunluk ve fiziksel aktivite düzeylerine yönelik daha fazla araştırma yapılması ve farklı örneklemlerle incelenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to detect if the level of physical activity and fitness of the prisoners/cons at Gaziantep L type closed penitentiary institution's change according to the ages of the prisoners/cons and the duration of imprisonment. The research was held with the participation of 463 male prisoners/cons, the mean of whose ages are 30.05 (SD: 8.66). To collect data, Personel Information Form and two different types of surveys, ie Physical Fitness Survey (PSS) and Leisure Time Exercise Survey (LTES) were used. The consent of the ethics committee and all the necessary permits by the government agency were enabled before collecting the relevant data. Only the volunteers were included in the research. The findings of the research show a difference between the level of the physical activities of different age groups. The level of physical activities of the ones younger than 30 was found to be higher than the level of physical activities of the ones older than 40. However, the level of physical activities of the ones aged between 31-40 was found to be similar to the other two groups. It was also found that the duration of imprisonment had no effect on the level of the physical activities of the prisoners/cons. Overall, it was found that the level of physical activity for the ones younger than 30 was active whilst it was moderately active in the other two groups. As for the physical fitness, it was found out that the groups were different from each other. As the age went up, the level of the level of physical fitness went down. As a result, the ones younger were found to have a higher level of physical fitness. The duration of imprisonment affected the level of the physical fitness of the prisoners/cons. The ones sentenced for a duration of imprisonment equal or lower than 10 years had a higher level of physical fitness than the other groups. Nevertheless, the level of physical fitness for all these groups was found to be inactive. The findings and the statements by the prisoners/cons suggest that whilst the level of physical activity of the prisoners/cons is high, the level of physical fitness of them is not high. As a corollary, it is suggested that more researches about the level of physical activity and physical fitness of the pros/prisoners should be held, and different samples for such purposes should be analyzed.