İstanbul ili Anadolu Yakası lise çağı çocukluk dönemi esansiyel tremor prevalansı
Prevelance of essential tremor in high school childeren in Anatolian Region of istanbul
- Tez No: 525951
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLŞAD TÜRKDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: essential tremor, prevalence, adult
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Esansiyel Tremor (ET), postural ve/veya kinetik tremor ile karakterize dünya çapında en sık görülen hareket bozukluğudur. Çocukluk dönemine dair yeterli veri olmamasına rağmen büyüme çağında da en sık görülen hareket bozukluğudur. Aile öyküsü ve tremorun erken başlangıcı arasında pozitif bir ilişki vardır. Birçok çalışma, çocukluk çağını semptomların başlangıcı olarak işaret eder. ET, hastalığa yakalanmış kişilerde farklı klinik semptomların görüldüğü heterojen bir bozukluktur. Tremor frekansı zamanla azalırken, amplitüdü genelde hafif artar. ET özellikle ellerin motor kontrolünü etkileyerek yemek yeme, içme, yazma gibi günlük aktivitelerde ciddi zorluklara ve iş gücü kaybına sebep olur. ET tanısı halen tıbbi öykü ve nörolojik muayene ile konulur. Tanı için spesifik biyolojik bir marker, laboratuvar testi veya görüntüleme yöntemi yoktur. ET tanısı için Hareket Bozukluğu Topluluğu Konsensusu (MDS) tarafından ortak kriterler geliştirilmiştir. Epidemiyolojik veriler çalışmanın yapıldığı bölge, yaş gruplarına göre değişiklik gösterir. Çocukluk çağına ait yeterli çalışma olmadığından, çocukluk döneminde saptanan ET'nin epidemiyolojik ve klinik verileri yeterli değildir. Çalışmamızda İstanbul İli Anadolu Yakası Kadıköy İlçesinde yer alan 4 ve Ataşehir İlçesinde yer alan 1 lise ve dengi okulu ziyaret edildi. Toplam 5559 öğrenciye ET hakkında klinik bilgi verilerek tarama anketi, ET bilgilendirme ve onam formu dağıtıldı. 4330 anket formu (%39 erkek; n:1691) geri toplanarak değerlendirmeye alındı. Anket uygulanan öğrencilerin yaş dağılımı 14-19 arasında idi. Tarama anketi sonuçlarına göre vücudunun herhangi bir bölgesinde titreme şikâyeti olan 344 olgu saptandı. Eşlik eden hastalık, ilaç kullanımı öyküsü olan 9 olgu dışında kalan; 335 (%7.7) (196'sı (%59) kız ) olgu 1. Basamak değerlendirmeye alınarak muayene formu dolduruldu. Birinci basamak değerlendirmede 52 olgunun (%15.5) fizik muayenesinde tremor saptanarak 2. Basamak değerlendirmeye alındı. İkinci basamak değerlendirmede 18 olguya (%34.6) esensiyal tremor tanısı konarak, WHİGET tanı kriterlerine göre sınıflandırıldı. ET tanısı olan olguların 14' ü (%77.7) erkekti. Bizim çalışmamızda esensiyal tremor prevelansı %0.41olarak saptandı (n=18/4330). Olguların beşinde ailede aile öyküsü pozitifti. Olguların tümünde tremor elde saptanmıştır. Başka bir hareket bozukluğu saptanmazken, olguların hiçbiri tıbbi yardım almamıştır. Verilerimizde ET'nin ergenlerde yaygın olarak görülen bir hareketbozukluğu olduğu görülmüştür. Anahtar kelimler: Esansiyel Tremor, prevelans, adolesan
Özet (Çeviri)
Essential tremor (ET), characterized by postural and/or kinetic tremor, is the most common movement disorder around the world. While there is not enough data about the childhood, it is also the most common tremor in adolescence period. There is a positive correlation between the presence in family history and the early on set of tremor. Many studies indicate childhood as the beginning of symptoms. ET is a heterogeneous disorder in which different clinical symptoms are seen together in affected individuals. As the tremor frequency decreases in time, the amplitude generally increasess lightly. ET especially affects the motor control of the hands, causing serious difficulty and labour loss in daily activities such as eating, drinking, writing. ET is currently diagnosed by medical history and neurological examination. There is no specific biological marker, laboratory test or other medical methods used to diagnose ET. Therefore, a common criteria has been developed by the Mobility Disorder Community (MDS) to diagnose ET. There is no definite time about the tremor duration in childhood studies. Since there is not enough study, data about the childhood is not sufficient. In our study we visited 5 high schools in Istanbul, Kadıköy and Ataşehir region. Firstly, 5559 students were given clinical information about the essential tremor and information and confirmation form was distributed. Questionnaire is consisted of 12 questions, questioning ET symptoms, background and family history information. Then the questionnaires collected together with the family affirmations. Children who complaint of a tremor in any parts of the body were taken to the 2nd step evaluation after the physical examination. Non-drug use cases were excluded from the study. In 335 cases (%7,7), tremor was found in different parts of the body and it was seen among children aged 14-18. It was found that 196 cases (%59) were female. Tremor was found first by physical examination in 52 cases (%15,5). Tremor was localized on hands in all cases. After second physical examination 18 cases (%34,6) were defined as essential tremor, 14 cases (%77,7) were male. In our study essential tremor prevalence was %0,41 (n=18/4330). Five cases had family history. No other movement disorder was associated. None of the cases seek medical help. Our data supports that ET is a common movement disorder in adolescents.