Çelik yapılarda iş sağlığı ve güvenliğinin önemi
Importance of safety and safety in steel structures
- Tez No: 526061
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, İnşaat Mühendisliği, Health Education, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: çelik yapı, iş sağlığı ve güvenliği, kişisel koruyucu donanım, steel structure, occupational health and safety, personal protective equipment
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
İş sağlığı ve güvenliği, doğrudan can sağlığı adına büyük önem taşıyan ve hem bi-reysel hem de kurumsal tedbirler alınmasını zorunlu kılan bir husustur. Çelik yapılarda da iş kaza oranı yüksek olduğundan çok daha hassas bir şekilde üzerinde durulması gereken bir konu olmaktadır. Araştırma kapsamında çelik yapılarda iş sağlığı ve güvenliği adına alınması gereken tedbirler, konunun önemi ve kişisel koruyucu donanımlara yer verilmiştir. Bu doğrultuda araştırmanın ilk bölümünde iş sağlığı ve güvenliği kavramının tanımına, unsurlarına, önemine, yararlarına ve kişisel koruyucu donanımlara yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde Türkiye'de ve Dünya'da iş sağlığı ve güvenliği adına gerçekleştirilen yasal düzenlemeler ele alınmış ve çıkartılan kanunlara yer verilmiştir. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise çelik yapılarda çalışan bireylerin katılımı ile elde edilen veriler doğrultusunda analizler gerçek-leştirilmiş ve elde edilen bulgulara yer verilerek çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Occupational health and safety is a matter that is of great importance for the direct health of the individual and requires both individual and institutional measures to be taken. Steel structures are also a subject that needs to be addressed much more pre-cisely because the rate of work accidents is high. Within the scope of the research, the measures to be taken in the name of work health and safety in the steel structures, the precaution and personal protective equipment are mentioned. In the first part of the research, the definition of work health and safety, its elements, its importance, benefits and personal protective equipment are included The legislation carried out in the name of health and safety in the world and Turkey is the second part of the study were discussed, and the place has been given to removing laws. In the third and final part of the study, analyzes were carried out in the direction of the data obtained with the participation of the individuals working in the steel structures and the findings were obtained and the study was completed.