Davranışsal ekonomide gelir ve mutluluk ilişkisi ve bir uygulama: Samsun ili örneği
In behavioral economics relationship between income and happiness: A study Samsun city
- Tez No: 526321
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE AFŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Gelir, Mutluluk, Ekonomi, Davranışsal Ekonomi, Samsun, Income, Happiness, Economics, Behavioral Economics, Samsun
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Gelir, bir kişinin bir mal veya hizmet satışı ya da yatırım sermayesi karşılığında aldığı paradır. Gelir ve mutluluk arasındaki ilişki ile ilgili kapsamlı araştırmalar yapılmıştır. Yapılan araştırmalarda gelirle mutluluk arasındaki ilişkinin kişilere göre farklılaştığı bulunmuştur. Bu araştırmada Samsun ili Atakum İlçesindeki kadınlar arasından seçilen 520 kişiye Oxford mutluluk ölçeği uygulanarak gelir düzeyi ile mutluluk arasındaki ilişki araştırılmıştır. Araştırma verileri SPSS 22 programına girilerek istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonunda gelirin çok mutluluk artışında etkili olmasa da, gelirden duyulan memnuniyetin bireyin içinde yaşadığı toplumdaki ortalama bir bireye göre daha iyi olduğunun göstergesi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Income is the amount that a person receives for the sale of goods or services or for investment capital. Comprehensive research has been conducted on the relationship between income and happiness. The research revealed that the relationship between income and happiness differs in accordance with people. In this study, the relationship between income level and happiness was investigated by applying the Oxford happiness scale to 520 people selected from Atakum, Samsun. The data of the study were entered into the SPSS 22 program and evaluated statistically. As a result of the study, although the income did not affect the increase in happiness, it was concluded that the happiness that originated from income cause higher rates than the average individual in the society inhabited.