Eğitim fakültelerindeki çocuk edebiyatı öğretiminin değerlendirilmesi (Bir ders tasarımı örneği)
Evaluating the teaching of children's literature in the faculties of education (A suggested course design)
- Tez No: 526320
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT SEVER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuk edebiyatı, çocuk edebiyatı öğretimi, eğitim fakültesi, dil ve edebiyat eğitimi, ders tasarımı, Children's literature, children's literature education, faculty of education, language and literature education, course desing
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitimin Kültürel Temelleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu çalışmanın amacı; Türkiye'deki Eğitim Fakültelerinde çocuk edebiyatı öğretiminin durumunu; programın dört öğesi (amaçlar, içerik, eğitim durumları ve ölçme/değerlendirme) bağlamında değerlendirme ve Çocuk Edebiyatı dersi için bir ders tasarımı önermektir. Bu amaçla, eğitim fakültelerinden Çocuk Edebiyatı dersini alan öğrencilerden ve ilgili dersi yürüten öğretim elemanlarından sormaca yoluyla bilgi toplanmıştır. Tez çalışması kapsamında ulaşılan 14 eğitim fakültesinden Okul Öncesi, Sınıf ve Türkçe Öğretmenliği Programlarında öğrenim gören 1431 öğrenci ve 20 öğretim elemanı çalışma grubunu oluşturulmuştur. Öte yandan derste kullanılan kaynak kitaplar ve Çocuk Edebiyatı ders planları da çalışma kapsamında incelenmiştir. Tez çalışmasında araştırma problemini daha derinlemesine incelemek amacıyla temel nitel araştırma deseni yeğlenmiştir. Çalışma bulguları ışığında yükseköğretimde çocuk edebiyatı öğretiminde kullanılması amaçlanan bir çerçeve program önerisi ve örnek eğitim durumları oluşturulmuştur. Çalışma sonucunda çocuk edebiyatı öğretiminin temel sorunları betimlenmiş ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Through this research, my primary purpose was to evaluate the current state of teaching children's literature in the Faculties of Education within the context of the four elements of curriculum that are objectives, content, teaching and learning situations, and evaluation. Secondly, I aimed to suggest a course design for teaching children's literature at higher education institutions in Turkey. For this purpose, I collected data from 1431 undergraduate students who attended Children's Literature course in the Faculties of Education and from 20 university lecturers who instructed the related course. I employed two questionnaire forms, one for undergraduate students and the other for university lecturers, at 14 universities across Turkey. For the purposes of this study, both study groups who were chosen on a voluntary basis, were from the Departments of Pre-school Education, Primary Education, and Turkish Language Education. Besides, I also analyzed the course books and course syllabi used as resource in Children's Literature course. In the present study, I employed the principles of basic qualitative research design with an aim to extensively and deeply deal with the research problem. In the light of the findings, I propose a course design for Children's Literature course at an undergraduate level including sample teaching and learning situations. Finally, I elaborate more on the main problems of teaching children's literature in Turkey.