Farklı hasat zamanlarının Ayvalık zeytin (Olea Europea L.) çeşidinde meyve ve zeytinyağı özellikleri üzerine etkileri
Effects of different harvest times on the fruit and olive oil properties of ayvalik olive variety (Olea Europea L.)
  1. Tez No: 526540
  2. Yazar: MERVE YAZICIOĞLU ÇERİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLÜFER KALECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ayvacık, Zeytin, Olgunlaşma, Lokasyon, Yağ, Meyve…, Ayvacık, Olive, Maturity, Location, Oil, Fruit…
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırma 2012-2013 yıllarında Çanakkale'de zeytinin yoğun olarak bulunduğu Ayvacık İlçesi Küçükkuyu Beldesi, Paşaköy Mevkii ve Kösedere Köyü-Belen Mevkii olmak üzere 3 ayrı lokasyonda yürütülmüştür. Çalışma verim çağında ve bakım tedbirlerinin tam olarak uygulandığı 6x6 aralıklarla tesis edilmiş olan Ayvalık zeytin çeşidi üzerinde yürütülmüştür. Araştırma tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekerrürlü ve her tekerrürde 3 ağaç olacak şekilde düzenlenmiş ve bu ağaçlardan meyveler 15 günlük aralıklarla 5 farklı zamanda hasat edilmiştir. Hasat edilen meyvelere ait örnekler koyu yeşil olum dönemi (1. hasat), sarı-yeşil renk geçiş dönemi (2. hasat), sarı-kırmızı renk geçiş dönemi (3.hasat), kırmızı olum dönemi (4.hasat) ve kırmızı-siyah renk geçiş dönemi (5.hasat) olmak üzere 5 ayrı fizyolojik olgunluk döneminde alınmıştır. Çalışmanın sonunda farklı zamanda hasat edilen ağaçlardan alınan meyve örneklerinin pomolojik özellikleri ve yağ asitleri özellikleri ölçüm ve analizlerle tespit edilmiştir. Bu özellikler bakımından hasatlar ve lokasyonlar arasında istatistiksel olarak farklılıklar olduğu belirlenmişir. Bu farklılıklar değerlendirilerek Ayvacık ilçesi içinde meyve ve yağ kalitesi açısından en uygun hasat zamanı ve mevkinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research has been carried out in three different locations; Ayvacık District Küçükkuyu Town, Paşaköy village and Kösedere village-Belen village where the olive is heavily concentrated in Çanakkale during 2012-2013 years. The study was carried out on the Ayvalık olive variety, which was established with 6x6 intervals in which the precautions and the maintenance measures were fully applied. The research was conducted according to the randomized parcels trial design, with 3 replicates and 3 trees per replicate, and the fruits from these trees were harvested at 5 different time periods of 15 days. The samples belonging to the harvested fruit were identified as dark green period (1st harvest), yellow-green transitional period (2nd harvest), yellow-red transitional period (3rd harvest), red olive period (4rd harvest) black color transition period (5rd harvest), 5 different physiological maturity period was taken. At the end of the study, the pomological characteristics and fatty acid properties of fruit samples taken from differently harvested trees were determined by measurement and analysis. In terms of these characteristics, it was determined that there are statistical differences between harvests and locations. By evaluating these differences, it was aimed to determine the most appropriate harvesting time and locations in Ayvacık province in terms of fruit and oil quality.