Kültürel peyzaj değerlerinin çevre peyzajının korunması açısından belirlenmesi: Karabiga beldesi örneği (Çanakkale)
The determination of cultural landscape values in terms of protection of environmental landscape: the case of Karabiga distinct (Canakkale/turkey)
- Tez No: 526551
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜSUN ERDURAN NEMUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Karabiga, Peyzaj Planlama, Koruma, Kültürel Peyzaj, Karabiga, Landscape Planing, Protection, Cultural Landscape
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Doğa ve insan etkileşiminin oluşturduğu kültürel peyzajlar, içerisinde doğal ve kültürel kaynakları bir arada bulundurmaktadır. Günümüzde koruma anlayışı hızlı yaygınlaşmaktadır. Böylece farklı nitelikte birçok kaynak değerlerine sahip olan kültürel peyzaj alanlarının belirlenmesi ve korunmasına yönelik çalışmalar gelişmektedir. Marmara bölgesinde yer alan Karabiga beldesi, doğal alanları ve kültürel zenginlikleri ile korunması gerekli bir bölgedir. Ancak alanın doğal ve kültürel peyzaj değerlerinin korunmasına yönelik planlamaların eksikliği ve hızlı sanayileşme yaşanması bölge için tehlike yaratmaktadır. Karabiga, doğal alanları ve geniş kıyısal alana sahip olması nedeni ile özellikle araştırılması gereken kırsal bir alandır. Bölgenin doğru planlaması için kültürel değerlerinin detaylı bir araştırma ile ortaya konulması amaçlanmıştır. Ayrıca, kültürel faaliyetler zaman geçtikçe doğayı etkilediği için mevcut doğal kaynakların belirlenmesi de hedeflenmiştir. Bu düşünceden yola çıkarak çalışmada Karabiga beldesinin doğal ve kültürel peyzaj kaynakları irdelenmiştir. Çalışma sonucunda Karabiga beldesi doğal ve kültürel peyzaj değerleri belirlenerek, alan kullanımları için uygunluk analizi yöntemi ile tematik haritalar üretilmiştir. Alanın güçlü ve zayıf yönleri ile tehdit ve fırsatlarını belirlemek için Swot analizi gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler ve incelemeler sonucunda alanın ekolojik açıdan korunarak planlamasına yönelik sorunlar ve eksiklikler belirlenmiş ve öneriler ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Cultural landscapes created by nature and human interaction include natural and cultural resources together. In today's world conservation sympathy is spreading rapidly, thus practices aimed at identifying and preserving cultural landscapes that have many resource values in different qualities are in progress. The Karabiga town in the Marmara region is an area required to be protected with it's natural ranges and cultural riches. However, lack of planning for the conservation of the natural and cultural landscape values of the area and rapid industrialization causes danger for the region. The Karabiga town is a rural area that is necessary to be particularly investigated by the reason of natural areas and a large coastal area of it. For the suitable planning of the area, it is aimed that cultural values are to be put forward with a detailed research. It was also aimed at identifying existing natural resources as cultural activities have been influencing nature over time. On the basis of that consideration Karabiga town natural and cultural landscaping sources have been scrutinised in the study. As a result of the study, natural and cultural landscapes values of Karabiga town were determined thereby, thematic maps were produced by means of suitability analysis method for area uses. To identify the strengths and weaknesses of the site and its threats and opportunities, Swot analysis has been carried out. In consequence of the analyses and examinations made, the problems and deficiencies related to the ecological concervation planning of the area were determined and suggestions were revealed.