Turistik bir ürün olarak keder turizmi: Müze hapishaneler örneği
Dark touri̇sm as a touri̇sm product: Prison museum example
- Tez No: 526842
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ŞANLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Keder turizmi, turistik ürün, müze hapishaneler, Ulucanlar Cezaevi Müzesi, özel ilgi turizmi, Dark tourism, tourist products, museum prisons, Ulucanlar Prison Museum, special interest tourism
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Günümüzde günden güne çeşitlenen özel ilgi turları, kitle turizminin bölgelere vermiş olduğu fiziksel ve kültürel etkilerini azaltarak, yeni çekim merkezleri ve daha sürdürülebilir bir turizmi amaç edinmektedir. Keder turizmi, kişilerde geçmişe yönelik acı, keder, üzüntü, hüzün, empati, sempati, korku, nefret ve intikam gibi içsel duyguların yönlendirilmesi ile alternatif bir turizm hareketi olarak gerçekleştirilmektedir. Ulusal literatürde ise keder turizmi hakkında son on yılda akademik çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde turistik ürün, turistik ürün çeşitlendirmesi ve özel ilgi turizmi konuları hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde keder turizmi değerlendirilmiştir. Çalışmanın uygulama kısmında ise; katılımcılara uygulanan anket çalışmasıyla; onların demografik özellikleri, memnuniyet düzeyleri, motivasyon ve tutum düzeylerini tespit etmeye yönelik bulgular açıklanmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda Ulucanlar Cezaevi Müzesi'ne gelen ziyaretçilere yönelik yapılan anket çalışması yorumlanmıştır. Öncelikle ziyaretçilerin büyük çoğunluğu Ulucanlar Cezaevi Müzesi'ni turistik bir ürün olarak algıladıkları tespit edilmiştir. Katılımcıların ziyaretleri sonrasında keder turizmi destinasyonlarına olan ilgilerinin arttığı tespit edilmiştir. Ayrıca katılımcıların büyük bir bölümü de hüzünlü bir geçmişe sahip mekânların turizme kazandırılması gerektiğini belirtmektedir. Keder turizmine katılanların; memnuniyet, motivasyon ve tutum düzeyleri arasında doğru orantılı ve düşük düzeyde anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, special interest tours vary from day to day, aiming at new attraction centers and more sustainable tourism by reducing the physical and cultural impacts of mass tourism on the region. Dark tourism is realized as an alternative tourism movement by directing internal feelings like; pain, grief, sadness, sadness, empathy, sympathy, fear, hatred and revenge towards the past. In the national literature, academic studies have been started about dark tourism in the last decade. In the first part of the study; touristic product diversification and special interest tourism topics were given. In the second part, theoretical information about dark tourism was given. In the application section of the study; by participant survey; the demographics, satisfaction levels, motivation and attitude levels of the participants were tried to be explained. In this context, the survey study applied to visitors to the Ulucanlar Prison Museum was interpreted. There was a direct and proportional relationship between satisfaction, motivation and attitudes of the participants. As the levels of satisfaction of the participants increase, their motivation and attitudes will increase, that the levels of satisfaction and motivation will increase as the levels of attitude increase can be said.