Tehlikeli madde taşımacılığında alınacak önlemler
Analysis on precautions to be taken on transportation of dangerous goods
- Tez No: 527654
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZİYA ESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Tehlikeli Madde Sınıflandırma ve Etiketleme, Deniz Yolu Taşımacılığı, İş Sağlığı ve İş Güvenliği ve Önlemler, Classification and Labelling of Dangerous Goods, Maritime Transportation, Occupational Health and Occupational Safety and Precautions
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Uluslararası ticaretin baş döndüren hızla geliştiği günümüz dünyasında, taşımacılık da bununla doğru orantılı olarak gelişmektedir. Özellikle dünyanın dörtte üçünün denizlerle kaplı olması ve deniz taşımacılığının göreceli olarak uygun ve ekonomik olması bu taşımacılığı vazgeçilmez yapmaktadır. Fakat, denizyoluyla özellikle tehlikeli madde taşınması esnasında yaşanabilecek kazalar, can ve mal kaybının yanısıra büyük boyutta çevresel felakete yol açabilmektedir. Çalışmamızda ağırlıklı olarak bu konular üzerinde durulmuştur. Bu çerçevede, ikinci bölümde tehlikeli kimyasal maddelerin sınıflandırılması, üçüncü bölümde etiketlenmesi, dördüncü bölümde taşınması ve taşıma çeşitleri hakkında bilgi sunulmuş, bu konulardaki ulusal ve uluslararası mevzuata yer verilmiştir. Beşinci bölüm münhasıran tehlikeli maddenin denizyolu taşımacılığına ayrılmıştır. Çalışmanın sonuç bölümünde Türkiye'de denizyoluyla taşımacılığın güçlü ve zayıf yönleri de incelenmiş ve tablo halinde sunulmuştur. Zayıf yönlerin titizlikle incelenerek yaşanabilecek kaza sayısını azaltmak ve taşımacılığın ulusal ekonomiye katkısını arttırabilmek için gerekli çalışmaların yapılması önemlidir.
Özet (Çeviri)
In today's world, where the international trade is developing at an unprecedented pace, transportation is also keeping up with this development. Since three fourths of the world is covered by the sea and its respectively convenient costs make the maritime transportation indispensable. However, the accidents that may occur during the maritime transportation of dangerous goods cause loss of life and property as well as environmental disasters of epic proportions. In our study, we have mainly elaborated on these issues. In this regard, information regarding the classification of dangerous chemical goods (in the second chapter), its labelling (in the third chapter), its transportation and modes of transportation (in the fourth chapter) have been presented, as well as national and international legislation have been covered. The fifth chapter has particularly been devoted to the maritime transportation of dangerous goods. In the conclusion, pros and cons of the maritime transportation in Turkey have been analysed and shown in the table. It has significant importance to carry out the necessary work after analysing the cons meticulously with a view to decrease number of possible accidents and to increase contribution of transportation sector to the national economy.