Türkiye-İran dış ticareti, lojistik ve İran pazarına giriş uygulaması
Turkey-Iran foreign trade, logistics and an implementation of introduction to the Iran market
- Tez No: 528198
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMİT VANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye-İran, Lojistik, Ekonomi, Ticaret, İran Pazarı, Dış Ticaret, Turkey-Iran, Economy, Trade, Iran Bazaar, Foreing Trade
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Özellikle geçtiğimiz son 30 yılda, dünyada ekonomi, ticaret, ulaşım, nakliye vs. alanlarında yaşanan sayısız gelişmelere paralel olarak Türkiye'miz içeride ve dışarıda birçok alanda önemli değişim yaşadı. Son 30 yılda ülkemizde birçok yeni konuda, birçok yeni sektörde sayısız firma çıkmış, bunlar yaptıkları ithalat ve ihracatlarla ticari başarılarını çok kısa zamanda sadece Türkiye'de değil, dünya çapında kanıtlamışlardır. Türkiye'de bunlar olurken, Tarih boyu devamlı iyi ilişkiler içinde olduğumuz İran maalesef yaklaşık 30 yıldır uygulanan ekonomik ambargo nedeniyle birçok konuda sıkıntılar yaşamış, bu da ülkenin dış ülkelerle ticari gelişimini büyük ölçüde, olumsuz yönde etkilemiştir. Türkiye gelişmesi açısından yapılan ticari anlaşmalarla İran'a sadece doğalgaz ve tarım ürünleri kapsamında değil, sanayi, turizm, ekonomi alanlarında da büyük destekler vererek, geleceğe yönelik uzun vadeli ve kalıcı ticari ilişkilerini sürdürmektedir. Bunun sonucu olarak birçok firma İran'da yatırımlar yapmakta, Türkiye'nin İran'a ihracatı her geçen gün artmaktadır. Biz de bu perspektifte, tez konumuzu, İran pazarına girmek isteyen bir Türk firmasının İran pazarına giriş ve Lojistik uygulamaları konusuna odaklandık.
Özet (Çeviri)
Especially in the last 30 years we have passed, the world economy, trade, transportation, transportation etc. Inside and outside of Turkey experienced significant improvements in many areas. In the last 30 years, many new issues have appeared in our country, they proved their commercial success with imports and exports in a very short period of time around the world, not just in Turkey We are in constant good relations throughout history Iran has suffered from many problems due to the economic embargo which has been practiced for about 30 years unfortunately, which has greatly affected the country's commercial development of foreign countries in the negative direction. Turkey industry with trade agreements with Iran, tourism, continues its long-term and lasting business relationships for the future of the economy, not only within the scope of natural gas and agricultural products, As a result, many firms in investing in Iran, Turkey's exports to Iran are increasing everyday. In this perspective, we are focused on the introduction of a Turkish company entering the Iranian market and Logistics applications to enter the Iranian market.