Türk Borçlar Kanunu bakımından taşınır satışında alıcının ücretsiz onarım (ayıbın giderilmesini) isteme hakkı
Buyer's right to demand free repair (elimination of defect) in chattel sale according to Turkish Code of Obligations
  1. Tez No: 528262
  2. Yazar: ÖMER FARUK ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK NAMİ NOMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Taşınır satışı sözleşmesi, ayıp, ayıptan sorumluluk, ücretsiz onarım, ayıbın giderilmesi, Chattel sale contracts, defect, liability arising from defective goods, free repair, elimination of defects
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bir taşınır satışı sözleşmesinin akdedilmesi ile satıcı, satılanın mülkiyetini alıcıya devretme borcunu yüklenir. Satılanın ayıplı olması durumunda ise mülkiyeti devretme borcu ihlal edilmiş olur. Bu borcun ihlali, alıcının ifa ile beklediği menfaati zedeler. Kanun koyucu, zedelenen bu menfaatin telafisi için alıcıya birtakım seçimlik haklar tanımıştır. Bu seçimlik haklardan birisi de 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu m. 227/I-b.4 hükmünde düzenlenen satılanın ücretsiz onarılmasını (ayıbın giderilmesini) isteme hakkıdır. 818 sayılı mülga Borçlar Kanunu'nda alıcıya tanınmayan ücretsiz onarım hakkı, Türk Borçlar Kanunu'nun kabulüyle getirilen yeniliklerdendir. Ücretsiz onarım hakkı, diğer seçimlik haklara nazaran daha yeni bir imkân olmasına rağmen uygulamada sıkça başvurulan bir hak haline gelmiştir. Bu nedenlerle detaylı bir incelemeye değer görülmüştür. Üç bölümden meydana gelen bu çalışmada, Türk Borçlar Kanunu'na tabi taşınır satışlarıyla sınırlandırılmak üzere ücretsiz onarım hakkı, etraflı bir şekilde ele alınmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde taşınır satışı sözleşmesi, ayıp kavramı ve satıcının ayıptan doğan sorumluluğu konuları işlenmiştir. İkinci bölüm ise ücretsiz onarım hakkının tarihçesi, hakkın kullanılması ve hukuki niteliği konularına ayrılmıştır. Bu bölümde hakkın hukuki niteliğine ilişkin tartışmaların üzerinde özellikle durulmuştur. Nihayet çalışmanın son bölümünde onarım hakkının kullanılmasına, hükümlerine, onarım borcunun ifa edilmemesi durumuna, ifa edilmemeye bağlanan sonuçlara ve zamanaşımı meselesine değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Upon concluding a chattel sale contract, the seller incurs a debt about transferring the property right of the sold to the buyer. The debt about transferring property right is accepted as violated if the sold has defects. The benefit that buyer expects from the fulfillment of the contract is impaired in case of violation of this debt. The legislator vests elective rights to the buyer in order to compensate for this impaired benefit. One of these elective rights is the right to demand free repair of the sold which regulated in Article 227/I-4 of Turkish Code of Obligations No. 6098. The right to demand free repair which was not regulated by abrogated Code of Obligations No. 818 is an innovation introduced with the adoption of the Turkish Code of Obligations. The right to demand free repair has become a frequently applied right in practice even though it is a newer opportunity than the other elective rights. Due to these reasons, a detailed analysis of this right was deemed worthy. In this study that consists of three chapters, the right to demand free repair in chattel sales which subject to Turkish Code of Obligations has been examined. In the first chapter, chattel sale contracts, the concept of“defect”and liability of the seller arising from defective goods are discussed. The second chapter is dedicated to the history of free repair right, its exercise, and its legal characteristics. Discussions on legal characteristics of the free repair right are particularly emphasized in the second chapter. In the end, usage of free repair right, its provisions, non-performance of repair obligation, consequences connected to non-performance situation and statute of limitations issue are analyzed in the last chapter of study.