Kültür endüstrisi ve müzikal tiyatro
Culture industry and musical theatre
- Tez No: 528692
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜNİP MELİH KORUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Kültür Endüstrisi, Müzikal, Megamüzikal, Dijitalleşme, Culture Industry, Musical Theatre, Megamusical, Digitalization
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Drama ve Oyunculuk Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tiyatro Yönetmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmanın amacı kültür endüstrisinin müzikal tiyatronun evrimine olan etkisini incelemektir. Bu sebeple kültür endüstrisinin bir ürünü olan megamüzikaller benzerlikleri ve ortak özellikleri bakımından incelenip saptanıcaktır. Çalışmada müzikal tiyatronun tanımlanması, yapısı içersindeki disiplinlerin özellikleri, dijitalleşmenin etkisi, megamüzikalleri şekillendiren teknolojik, sosyal ve ekonomik faktörler ve bunların etkileşimleri ile kültür endüstrisi içindeki yerleri ele alınacaktır. Dünya üzerinde en uzun süre sahnelenmiş üç megamüzikalin öykü, prodüksiyon ve sahnelenmelerine ait benzerlikler ve kodlar saptanarak ticari verileri eşliğinde kültür endüstrisiyle olan ilişkileri ve sonuçları irdelenecektir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the effect of culture industry to the evolution of musical theatre. Therefore, the success of megamusicals - as a product of culture industry- in respect to their similarities and common aspects are intended to be investigated and determined. Throughout the study the definition of musical theatre, the features of the disciplines in its structure, the effect of digitalization, the cultural and economical factors that shape megamusicals and their interactions and places in culture industry will be discussed. The resemblence and the codes of the three longest performed megamusicals worldwide will be determined, and by taking the commercial datas into consideration, their connection with the culture industry will be studied.