Besi sığırcılığında tarım kredi kooperatiflerinin rolü:Sinop ili Erfelek ilçesi araştırması
The role of agricultural credit cooperatives in cattle breeding: A study on Sinop Erfelek
  1. Tez No: 528738
  2. Yazar: KEMAL ÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAY KIZILASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Besi Sığırcılığı, Sinop, Erfelek, Tarım Kredi Kooperatifi, Cattle Breeding, Sinop, Erfelek, Agricultural Credit Cooperatives
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırmada Sinop İli Erfelek İlçesinde Tarım Kredi Kooperatifinin ortaklara olan katkısı incelenmiştir. Araştırmada, ilçede yaşayan 250 işletme ile anket yapılarak verilere ulaşılmıştır. Verilerin analizinde Khi-kare testi uygulanmıştır. Araştırmada işletme sahiplerinin yaş, eğitim ve gelir durumu tespit edilerek sosyal ve ekonomik yapıları değerlendirilmeye çalışılmıştır. İşletme sahiplerinin kaba yem olarak kullandıkları ürünler, kaba yemi ne kadar alandan sağladıkları, sığırlarının pazarlanması konusunda yaşadıkları sorunlar belirlenmiş ve çözüm önerileri geliştirilmiştir. İşletme sahiplerinin Tarım Kredi Kooperatifi'ne ortak olma veya olmama durumları araştırılmış, nedenleri belirlenmiştir. Ortakların kooperatiften ekonomik ve sosyal yönde ne gibi faydalar sağladığı araştırılarak kooperatifin rolü ortaya konulmuştur. Araştırmaya katılan işletmelerin %84'ü Tarım Kredi Kooperatifine ortak, %16'sı ise ortak değildir. Bölgenin ana geçim kaynağı sığır besiciliği olup, bunun yanında ormancılık ve diğer tarımsal faaliyetler de geçim kaynaklarındandır. İşletmecilerin kooperatife ortaklıkları konusunda çeşitli faktörler etkilidir. Bu faktörlerden yeterli tarımsal alet-ekipman, kooperatifte uygulanan faiz oranlarından memnuniyet, hayvancılığın geliştirilmesi için kooperatiften yararlanma, işletmelerin hayvan kapasiteleri ve besi sığırlarının ortalama besiye alma süre durumları önemli bulunmuştur. Sinop İli Erfelek İlçesi'nde besicilik yapan işletmeler ekonomik yönden zayıf olduklarından dolayı kooperatife yönelim artmaktadır. Bu artış, kooperatifin faaliyetlerini arttırarak ortaklarına ve bölgede çiftçilik yapan işletmelere fayda sağlamaktadır. Canlı hayvan varlığının geçmiş dönemlere bakılarak bir hayli azaldığı gözlemlenmektedir. Kooperatif hayvancılığın geliştirilmesi ve sürdürülebilirliği açısından ortaklarına katkılar sağlamaktadır. Bu azalışın önüne geçmek için kaliteli ırklar seçilerek üreticilere uygun koşullarda dağıtılmalıdır. Böylelikle bölge ve Türkiye ekonomisine katkı sağlanmış olunur.
Özet (Çeviri)
This study investigates the contribution of Agricultural Credit Cooperative to the partners in Erfelek District of Sinop province. In the study, 250 enterprises living in the district were surveyed and data were obtained. Chi-square test was used to analyze the data. In the study, the age, education and income status of the owners were determined and their social and economic structures were evaluated. The products business owners use as roughage, from how much area they provide roughage, the problems they experience in marketing their cattle were determined and solutions were developed. Business owners' status of being a partner or not of Agricultural Credit Cooperative were investigated and their reasons were determined. The role of the cooperative in the economic and social aspects of the partners was investigated. 84% of the enterprises participating in the research is partner to the Agricultural Credit Cooperative whereas 16% is not a partner. The main livelihood of the region is cattle fattening, as well as forestry and other agricultural activities. There are several factors effecting the participation of partners to the cooperative. Among these factors, sufficient agricultural equipment and equipment, satisfaction with the interest rates applied in the cooperative, benefiting from cooperatives for the development of animal husbandry, animal capacities of enterprises and average feeding period of fattening cattle were found important. In Erfelek District of Sinop, fattening enterprises are increasing their tendency to cooperate because they are economically weak. This increase develops the activities of the cooperative and provides benefits to its partners and farms in the region. It is observed that the presence of live animals has decreased considerably by looking at past periods. The cooperative contributes to the development and sustainability of animal husbandry. In order to prevent this decrease, quality breeds should be selected and distributed to producers in appropriate conditions. Thus, a significant contribution can be made to the region and Turkey's economy.