Yapay arı kolonisi algoritması ile Kayseri ve civarı elektrik tüketim verilerinin analizi
Electricity consumption data analysis of Kayseri and vicinity using artificial bee colony algorithm (ENG)
  1. Tez No: 529061
  2. Yazar: GÜLÇİN ÖZLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay arı kolonisi algoritması, Yapay sinir ağı, tüketim tahminleme, elektrik tüketimi, serbest tüketici, Artificial bee colony algorithm, artificial neural network, consumption forecast, electricity consumption, eligible consumer
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Kayseri ve Civarı Elektrik Türk Anonim Şirketi (KCETAŞ), dağıtım bölgesi içerisinde yer alan serbest tüketicilerinin ay sonu endeks değerlerini Piyasa Yönetim Sistemi aracılığı ile tedarikçilere bildirmesi gerekmektedir. Ay sonu endeks değeri olmayan yani okuması ay sonuna denk gelmeyen serbest tüketicilerin elektrik tüketimleri ay sonu için tahminlenerek tedarikçilere bildirilmektedir. Bu tezin amacı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun belirlemiş olduğu hali hazırda kullanılmakta olan tüketim tahminleme metodolojisinin yanı sıra yapay sinir ağlarında zaman serisi öngörüsü için yapay arı kolonisi algoritması (ABC) optimizasyonu kullanarak daha iyi elektrik tüketim tahminlemesi yapmaktır. Bu kapsamda yapılan çalışma ile mevcutta kullanılan tahminleme metodolojisi ile yeni geliştirilen yöntemin karşılaştırması yapılmış olup, yeni geliştirilen yöntem ile daha iyi sonuçlar alındığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
KCETAS has to report the end of month index value of eligible consumers located in distribution region to the suppliers by a Market or Energy Management System. When there are eligible consumers whose index value has not been read at the end of the month, then KCETAS estimates the electricity consumption of these customers for the end of the month and reports to the suppliers. The aim of this thesis is to estimate electricity consumption using artificial neural networks trained with artificial bee colony algorithm (ABC) instead of consumption estimating methodology which has been already used and determined by Energy Market Regulatory Authority (EMRA). In this context, the current methodology and the proposed ABC based artificial neural networks are compared and it has been observed that the results are better with the newly developed system.