Vestibüler migrende kognitif ve vestibüler uyaranla ileri MR görüntüleme
Advanced MR imaging with cognitive and vestibular stimulation in vestibular migraine
  1. Tez No: 529078
  2. Yazar: HAZAL SELVİ ÇUBUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS KENAN BIÇAKCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel MRG, migren, vestibüler migren, Functional MRI, migraine, vestibular migrain
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Çalışmamızda vestibüler ve epizodik migren hastalarında; vestibüler yolakların uyarılması sonrası 5 farklı taskla oluşan kortikal aktivasyon değişimlerinin görüntülenmesi ve vestibüler ağ ve ağrı algılanmasında anahtar rolü olan talamusta görülebilecek metabolik değişikliklerin saptanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı'nda vestibüler migren tanısı konulan 15 hasta ve epizodik migren tanısı alan 15 hasta prospektif olarak çalışmaya alınmıştır. Kalorik test öncesinde ve hemen sonrasında hastalar çekime alınmıştır. Çekim sırasında hastaların konjuge göz hareketleri, kognitif task, görsel uyaran ile uyarılma sırasında 3 Tesla MR cihazı 32 kanallı baş koili ile BOLD fMRG verileri alınmıştır. Aynı zamanda kalorik test öncesi olguların MR Spektroskopi incelemesi yapılmıştır. Verilerin istatistiksel analizi için SPSS v20 ve SPM programları kullanılmıştır. Bulgular: Fonksiyonel MR görüntülemede; kalorik test sonrasında, parmak-burun testi sırasında, vestibüler migrenli hastalarda serebellum ve insulada aktivasyon artışı saptanmıştır. Vestibüler migren hastalarında, obje isimlendirme sırasında dilbilim ile ilişkili korteksler aktivasyon göstermiş olup kalorik test sonrası bu hastalarda talamik aktivasyon artışı belirlenmiştir. Migren hastalarında kalorik test sonrası vizüel uyaran sırasında oksipital lobda aktivasyon kaybı gözlenmiştir. Vestibüler migrenli olgularda ve auralı ve aurasız migrenli olgulara göre sol talamus posteriorda kolin kaybının olduğu saptanmıştır. Sol talamus posterior NAA/Kolin oranının, migren öyküsü olmayan vestibüler migrenli hastalarda artış gösterdiği belirlenmiştir. Sonuç: Vestibüler ve epizodik migren hastalarında, vestibüler yolak aktivasyonu sonrası kognitif ve farklı tasklar uygulanması sırasında beyin bölgelerinde oluşan aktivasyon değişimleri hastalık patofizyolojisi ve atak sırasında oluşabilecek fonksiyon değişimleri hakkında bilgi sağlar.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study was to evaluate the changes in cortical activation during 5 different tasks after stimulation of vestibular pathways at patients with vestibular and episodic migraine and to identify metabolic changes possibly be seen in thalamus, that is a key role in vestibular and pain pathways. Method: Fifteen patients with vestibular migraine and 15 patients with episodic migraine that had diagnosed at Çukurova University Neurology Department were included into this prospective study. Functional MRI was applied before and after the caloric test. BOLD fMRI data were registered during conjunctive eye movements, cognitive task, visual stimuli with 3 Tesla MR 32-channel head coil. At the same time, pre-caloric test cases were examined by MR spectroscopy. SPSS v20 and SPM software was used for the statistical analysis. Results: Functional MR imaging demonstrated increased cerebellar and insular activation in patients with vestibular migraine following caloric testing during finger-nose testing. During object naming task to activate linguistic-associated cortical areas increased thalamic activation was determined in vestibular migraine patients after caloric testing. In migraine patients, loss of activation in the occipital lobe was observed during visual stimulation after caloric testing. In cases vestibular migraine with no migraine history, loss of cholin in the left thalamus posterior was detected. The left thalamus posterior NAA/Cholin ratio was found to increase in patients with vestibular migraine with no migraine history. Conclusion: Activation changes in brain regions during vestibular pathway activation and during performing cognitive, different tasks in vestibular and episodic migraine patients provide information about the pathophysiology of disease and functional changes that may occur during an attack in patients.