Dünyaya hiç tamah etmemiş kadınlar değer üreten yaşamlar
Women who have never coveted the world that produce value
  1. Tez No: 529080
  2. Yazar: GÖNÜL YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL MEMİŞ PARMAKSIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Doğa, Kadın, Değer, Ataerkillik, Üretim, İktisat, Nature, Woman, Value, Patriarchy, Production, Economics, Aim
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu çalışma feminizmin ortaya çıkışından itibaren sorunsallaştırdığı ikili karşıtlıklar içinden doğa-kadın yakıştırmasını bir anlamda yerinden etmek için doğa ve kadın bedeni sorgulanmış ve var olduğu halde, ürettiği halde değersizlik algısıyla yaşamları ellerinden alınan kadınların aslında yaşamın yaratıcıları olduğu, tüm varlıklarıyla sürekli değer ürettikleri, üretime katkıda sınır tanımadıklarını anlamamızı sağlayan 2 ayrı köyden 10 kadın ile yarı yapılandırılmış yüz yüze derinlemesine görüşme ile ortaya çıkmıştır. Eko-feminist pencereden bakıldığında yaşamın sürdürücüleri olan kadınların üretim ve yeniden üretimin devamını sağlayan, uzman iktisatçılar olduklarını çalışmamın ana bölümünde görülecektir. Kadınların doğayı öğretmen gibi görüp onun verdiklerini nasıl kullandıkları, kazandıkları deneyimleri tedavilerde, yemek yapımlarında nasıl kullandıkları tüm açıklığı ile ortaya konmuştur. Kadının aile içinde yaşadıklarını türlü yollarla bedenlerine hapsettikleri sessizliklerini hangi biçimde etkisizleştirdikleri de ortaya çıkarılmıştır. En önemli sonuç ise değersizlik hisseden kadının ölüme atfettiği değerdir. Kadınların toplumsal yapıda değer görmeleri için yapılacak çalışmalara, eril tahakkümün yerinden edilebilmesi için; devletin dilinin biçimsel olarak değişmesi gerektiğiyle beraber, kadınların toplumu dönüştürmek için etkin rol üstlenmeleri, inisiyatifi ele almaları da gerekli görülen esaslar içinde yer almalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACK This study aims to contribute to the long-standing feminist discussion on the so-called nature-nurture debate and questions the nature-female body similarity within this debate. Our objective is to understand how women; whose lives are taken from them with the perception of worthlessness; are in fact the creators of life, how they produce and reproduce life without any limit. For this purpose, I conducted semi-structured face-to-face interviews in two selected villages Çolpan and Balaklı with 10 women from each. Both villages are stated in the town Muradiye, in the Eastern Anatolia region in Turkey. In our study we observe women's role in sustaining their families and communities at every moment of life. The reality that seeing the nature as a teacher, we try to reveal how women use the nature and how they use their experiences in cooking and in treatment. Despite this, they perceive themselves as worthless by enclosing their household experiences in their bodies and neutralize their silence about these experiences, which appears in their narratives. Women are the expert economists who focus on maintaining life. This is crucial from an eco-feminist perspective as well. Interesting to observe has been the value attributed to death by the women, who themselves feel worthless. The current study aims to contribute to the work to be done in order to dismantle male domination, by changing the social norms and perceptions of women's role in society and changing the language along which women take active roles in transforming the society and take the initiative