Sistemik lupus eritematozusta C-reaktif protein gen polimorfizmi düzeyleri ve C-reaktif protein gen polimorfizmlerinin hastalığın klinik bulguları ile ilişkisinin araştırılması
Investigation of the levels of C-reactive protein gene polymorphisms and c-reactive gene polymorphisms in systemic lupus erythematosus to clinical findings of the disease
- Tez No: 529141
- Danışmanlar: PROF. DR. EREN ERKEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: rs1205, rs1130864, rs1800947, CRP, polimorfizm, Sistemik Lupus Eritematozus, rs1205, rs1130864, rs1800947, CRP, polimorfizm, Sistemik Lupus Eritematozus
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Sistemik lupus eritematozus (SLE), çeşitli organlarda fonksiyon bozukluğuna sebep olan ve etyolojisinde birçok faktörün rol oynadığı sistemik, otoimmun bir hastalıktır. SLE'nin etiyopatogenezinde kompleman sisteminin ve opsonizasyon defektlerin rol aldığı bilinmektedir. Özellikle apoptotik hücre atıklarının temizlenmesinin kusurlu olması, bu sebeple biriken immunkompleksler SLE'de otoimmunite ve inflamasyondan sorumludur. Apoptotik cisimciklerin temizlenmesini sağlayan ve opsonizasyonda önemli rol oynayan C-Reaktif Protein düzeylerini etkileyen faktörler Sistemik Lupus Eritematozus gelişimini zemin hazırlar. CRP genini kodlayan gende görülen polimorfizmler CRP seviyesini etkiler ve hastalığın laboratuvar ve klinik bulgularının görülme sıklığı ile ilişkili olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur. Çalışmamızda CRP geninde tanımlanmış rs1205, rs1130864, rs1800947 tek nükleotid polimorfizmlerin sıklığını SLE hastalarında ve sağlıklı kontrol grubunda inceleyerek, hasta grubunda CRP polimorfizmlerinin CRP düzeylerine etkisi olup olmadığını ve lupusun klinik bulguları ile ilişkisini araştırdık. Gereç ve Yöntem: Çalişmamıza sistemik upus eritematozus sınıflama kriterlerine uygun rastgele seçilen 74 SLE hastası dahil edilmiştir. Yaş ve cinsiyet açısından hasta grubu ile uyumlu, herhangi bir sağlık problemi ve SLE ile ilgili herhangi bir bulgu öyküsü olmayan 80 gönüllü kontrol grubunu oluşturmuştur. Bulgular: CRP gen polimorfizmlerin sıklığı açısından hasta ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmedi. C-Reaktif Protein geninde görülen rs1205, rs1130864, rs1800947 tek nükleotid polimorfizmleri sağlıklı ve kontrol grupta incelenmiş olup SLE duyarlılığı ile ilişkili bulunmamıştır. Bu polimorfizmlerin klinik bulgularla ilişkisini incelediğimizde rs1205 polimorfizminin SLE hastalarında oral ülser görülme sıklığı ile ilişkili saptadık. SLE'nin diğer klinik ve laboratuvar bulguları ile polimorfizmler arasında sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunamadı. Sonuç: C-reaktif protein geninde görülen rs1205, rs1130864, rs1800947 tek nükleotid polimorfizmlerinin CRP düzeylerine etkisi ile olmadığını tespit ettik. Bu polimorfizmler ile SLE yatkınlığı arasında ilişki saptanmamış olup, hastalığın klinik bulgularından oral ülser ile ilişkili olduğunu gözlenmiştir. Bu konuyla ilgili daha net sonuçlar elde edebilmek için çalışmaların daha büyük hasta grubunda yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Systemic Lupus Erythematosus is an autoimmune, systemic disease that causes dysfunction in multıple organ systems. Complement system and opsonization defects take part in SLE etiopathogenesis. C-reactive protein is responsible for clearing apoptotic cell debris and opsonization. The factors affecting CRP functions, lead to SLE development by immune comlex accumulation. CRP gene polimorphisms affect CRP level and functions. There are studies showing that CRP gene polimorphisms are related to the frequency of clinical and laboratory findings of the disease. In our study, the single nucleotid polimorphisms (rs 1205, rs1130864, rs1800947) defined in CRP gene were studied in SLE patients and healthy controls. Relationship of CRP polymorphisms with the clinical findings of SLE patients as well as with CRP levels were investigated. Materials and Methods: Seventy four SLE patients which randomly selected according to SLICC 2012 criteria and 80 healthy controls included in this study. Control and patient groups were adjusted for age and gender. Findings: There was no statistically significant difference in the frequency of CRP gene polymorphisms in the patient and control groups. Single nucleotide polymorphisms of rs1205, rs1130864, rs1800947 in the C-reactive protein gene were examined in the healthy and control group and were not associated with SLE susceptibility. However there are studies showing that these polymorphisms increase the frequency of SLE development. When we examined the association of these polymorphisms with clinical findings, rs1205 polymorphism found to be associated with the frequency of oral ulcers in SLE patients. On the other hand the relationship between polymorphisms and other clinical or laboratory findings of SLE, the results were not statistically significant. Conclusion: Our study showed no association of single nucleotid polimorphisms rs1205, rs1130864, rs1800947 in CRP gene and SLE susceptibility. However it was associated with clinical findings (oral ulcers) of SLE. Studied CRP gene polymorphisms were not associated with CRP levels as well. We conclude that more studies are needed with larger patient groups